måndag 27 augusti 2012

Club sandwich med waldorfsallad

Förra inlägget handlade om kakan på svärmors födelsedag. Idag handlar det om varmrätten. Jag har länge känt mig skeptisk till waldorfsallad, då jag inte riktigt gillat selleri. Det var förut det. Numera gillar jag knöliga roten och även stjälksellerin som fick bli stjärnan i dagens rätt. Jag höftade fram ett recept på salladen och det var ett synnerligen lyckat höftande. Salladen passar bra till kyckling, rostbiff och annat kallskuret. Och den passar absolut på club sandwich där den blev ett fräscht inslag utan att smaka för mycket majonnäs.






Club sandwich med waldorfsallad

4 portioner

6 skivor formbröd
2 kycklingfiléer, grillade eller ugnsbakade i god marinad såsom den här
4 baconskivor
1 rödlök
1 tomat
4 rejäla salladsblad

2 syrliga äpplen, gärna med rött skal
4 stjälkar selleri
2 nävar valnötter
1 äggula
1 dl neutral olja
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl crème fraiche (lätt)
salt, peppar

Börja med salladen och då majonnäsen. Lägg äggulan i en bunke. Tillsätt senap och vinäger och vispa slätt. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en jämn stråle, under kraftig vispning. När majonnäsen slagits riktigt fast, tillsätter man crème fraichen. Skär äpplena i tärningar, gärna med skalet kvar. Skiva sellerin i 0,5 cm tjocka skivor. Grovhacka nötterna. Blanda ner äpplen, selleri och nötter i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

Dela baconet i 8 bitar. Stek dem knapriga och låt rinna av på hushållspapper. Skiva rödlöken tunt, likaså tomaten. Skölj och torka salladen. Dela 2 av bröden i 2 trianglar vardera. Stek bröden gyllene i stekpanna.
Lägg de hela brödskivorna på tallrikar. Lägg på sallad, sedan kyckling, tomat, sallad och bacon. Toppa med rödlöken och lägg de triangulära bröden lite på snedden. Servera genast innan bröden hinner bli blöta av toppingen. Servera gärna potatisklyftor eller liknande till.

Nästa inlägg kommer handla om bakverk, igen. En saftig apelsinsockerkaka väl värd sin minimala insats i köket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar