fredag 8 juni 2012

Kycklingsallad med jordgubbar och fetaost

Det finns få saker som jag älskar lika mycket som jordgubbar. Det beror säkert på att jag har knappt 25 års jordgubbsätande att ta igen, då jag var allergisk mot dessa fantastiska bär en himlans massa år. Nu missar jag inte ett tillfälle att äta jordgubbar och jag blandar gärna jordgubbar i maten. Som i dagens sallad. Själva salladen är riktigt god till grillad kyckling och fläskrätter eller som en liten sallad före maten. Toppa gärna med svarta oliver, det är riktigt gott. Dagens kyckling marinerades och tillagades i ugn. Jag förberedde totalt 4 kycklingfiléer som även användes till en underbar caesarsallad. Den berättar jag mer om vid ett senare tillfälle. Men att marinera kycklingfiléer så här, är bra mycket billigare än att köpa färdiggrillad kyckling. Förvara några i frysen för den snabba middagen. Dagens sallad tog 5 minuter att göra när kycklingen väl var klar och snabbare vardagsmat än så, får man leta efter.






Kycklingsallad med jordgubbar och fetaost

2 portioner

2 kycklingfiléer
2 msk neutral olja
1 tsk soja
1 tsk grillkrydda
0,5 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar

10 jordgubbar
0,5 paket fetaost
blandad sallad (jag använde röd och grön kruksallad samt lite rosésallad)
2-3 salladslökar eller 0,5 rödlök

2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
salt, peppar
Blanda olja, soja och kryddor i en plastpåse och lägg ner kycklingfiléerna. Vänd runt så att kycklingen blir ordentligt marinerad. Låt gärna vila 30 min i kylen. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. 




Sätt in kycklingen i ugn uppvärmd till 200ºC. Låt ugnsbaka till innertemperatur 70ºC. Detta tar 15-20 minuter: Täck sedan med folie och kycklingen vila i minst 10 minuter.

Lägg sallad i botten av serveringsskålar. Skiva jordgubbar och salladslök och strö över salladen. Smula fetaosten över. Blanda olja, vinäger, salt och peppar till en god vinägrett. Ringla över salladen. Skiva kycklingbrösten och lägg överst på salladen. Strö ev lite gräslök över som dekoration.

På lördag lägger vi biff och mango på grillen och serverar med fräscha tillbehör. Missa inte det!

6 kommentarer:

  1. Precis så här! Tack för inspiration!

    SvaraRadera
  2. Det är ett rent nöje att få ge inspiration till Pickipicki som gett mig så många idéer genom åren! Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Jordgubbar och fetaost är en höjdarkombo! Vilken tur att du tål jordgubbar nu :)

    SvaraRadera
  4. Ja, Sara, visst är det en höjdarkombo. Att tåla jordgubbar och smultron är en gudagåva. Det var nog den födoämnesallergi jag hade svårast att acceptera. Tror jag ska fira lite extra med en liter jordgubbar idag.. =)

    SvaraRadera
  5. Det blev faktiskt en sommarsallad med jordgubbar och fetaost, fast tillsammans med grillad entrecote och grillad potatis. Gött!

    SvaraRadera
  6. Härligt! Det behövs sån mat ibland för att få lite sommarkänslor. Jag gillar också den salladen till grillat nötkött. Får testa med grillad potatis till, helt enkelt!

    SvaraRadera