lördag 16 juni 2012

Räkcocktail

Trots att vi bor i Göteborg, är det rätt sällan vi äter färska skaldjur. Det blir havskräftor någon gång per år och någon enstaka räkfrossa. Och så Toast Skagen vid festligare tillfällen. Räkcocktail äter vi nästan aldrig. Jag kan räkna på min ena hand de tillfällen jag ätit räkcocktail de senaste 20 åren! Nu har vi äntligen gjort det själva. Mest för att vi hade ett halvt kilo räkor som jag redan skalat, lite aioli och även lite avocadoaioli. Jag slungade räkorna i 2 matskedar avocadoaioli, pressade över saften från en halv citron. Sedan toppades sallad med en generös driva räkor, en klick aioli och en pannrostad bit surdegsbröd. 
Räkcocktail med avocadoaioli


6 personer (stora cocktails)

1 kg räkor med skal

1 äggula
1 vitlöksklyfta
1 dl neutral olja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
salt, peppar

1 avocado
saften från 0,5-1 citron

sallad

6 skivor vitt surdegsbröd

Skala räkorna. Spara skalen i frysen, de kan bli till en underbar räkfond.

Stek brödskivorna gyllene i lite smör.

Vispa äggulan med vinäger, riven eller pressad vitlök och senap. Droppa sedan ner oljan, droppe för droppe, under kraftig vispning. När aiolin börjar tjockna, kan oljan tillsättas i en tunn stråle, under fortsatt vispning. Smaka av med salt och peppar.

Tag 4-5 matskedar av aiolin och mixa tillsammans med avocadon i en mixerskål eller matberedare. Blanda räkorna med denna avocadoröra och smaksätt med citronsaft.
Fördela sköljd sallad i mindre bitar i  botten av vackra skålar. Lägg på räkorna. Toppa med en citronskiva, lite aioli och en brödskiva.

Ett krispigt vitt vin eller ännu hellre en torr champagne passar riktigt bra till denna förrätt.

På måndag blir det bakverk i fransk tappning. Små kålhuvuden skulle man kunna säga.


1 kommentar:

  1. i har precis ätit din Räkcocktail och den var jättegod och alla tyckte om den. Tack för tipset!!! Gott Nytt År!

    SvaraRadera