lördag 30 juni 2012

Dumplings med fläskfärsfyllning och plommonsås

För några veckor sedan gjorde vi dumplings för första gången. Jag hade svårt att hitta wontonplattor, vilket ledde till att jag fick använda filodeg istället. Vi friterade knytena, vilket i efterhand kändes lite väl flottigt. Hälften av knytena hamnade ogräddade i frysen och när det är dags för dessa att tillagas, kommer de att gräddas i ugn i stället.
Dumplings är rolig plockmat som är lite pillig att göra och är därför kul att göra i sällskap med någon annan. Sedan äter man med pinnar och doppar i god sötsur sås och bara njuter. De är mer mättande än vad man kan tro, så var inte orolig att det ser lite snålt ut.






Dumplings med fläskfärsfyllning och plommonsås


4 portioner

12 filodegsark

400 g fläskfärs
1 liten klyfta vitkål
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
några kvistar färsk koriander
2 tsk fisksås
1 tsk soja
salt, peppar

6 färska plommon
2 katrinplommon
2 msk farinsocker
1 tsk finriven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk risvinäger

olja till fritering

Skär plommonen i små klyftor och fräs i lite olja i en kastrull tillsammans med katrinplommon, ingefära och finriven vitlök. Slå på farinsocker och risvinäger och låt sjuda på svag värme tills plommonen smält samman till en kompott. Mixa helt slätt med stavmixer och varmhåll på lägsta temperaturen. Smaka av med mer socker eller vinäger. Den ska smaka sötsurt men ändå balanserat.

Fräs finstrimlad vitkål med tunt skivad vårlök och finhackad vitlök och chili i en stekpanna. När de börjat mjukna något, tillsättes fläskfärsen. Bryn färsen och tillsätt fisksås, koriander, soja och smaka av med salt och peppar.

Tag 3 filodegsark och lägg på varandra på en skärbräda. Pensla med lite smält smör eller olja och skär sedan i 8 rektanglar. Lägg en dryg matsked färsröra mitt på varje rektangel. Nyp ihop till små knyten. Upprepa med övriga ark.

Hetta upp olja till fritering i en stor kastrull. Ha alltid locket nära till hands! Använd gärna en termometer. När oljan uppnått 160°C är det dags att börja fritera. Fritera 4 knyten åt gången. Fritera tills de är gyllenbruna och frasiga. Lägg dem på en ugnsfast form och varmhåll dem gärna i ugnen på ca 100°C medan övriga knyten friteras.

Servera knytena med den sötsura plommonsåsen. Som tilltugg eller förrätt räcker 2 knyten på person rätt så långt. Som ensamrätt får man räkna med 6-8 knyten per person.

På måndag lagar vi potatissallad med senapsvinägrett, ett gott tillbehör i grilltider!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar