lördag 2 juni 2012

Nougatgifflar och chokladgömmor

 Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att baka vetebröd. Som liten var det knådandet av degen som det roliga momentet. I tonåren var det snurrandet av den fyllda degen kring fingrarna för att forma knutar, som var den stora behållningen. Idag är det ansiktsuttrycket hos den som får smaka, som gör det så roligt. Det är dags att skryta lite, för jag gör riktigt goda bullar. Kanelbullar och vaniljbullar är mina klassiker, chokladgömmor min absolut favorit och nykomlingen heter nougatgifflar. Den innehåller både ägg, mjölk, gluten, mandel och hasselnötter, så det är inte ett bakverk för alla. Men så gott för den som tål!

Denna gången bakade jag till min mans spelkväll med några vänner. Jag gjorde både chokladgömmor och nougatgifflar av samma deg. Bara fyllningen och utbakningen skilde sig sig åt. Kanske något som passar att baka till helgfikat?


Nougatgifflar och chokladgömmor

15 gifflar och 20 gömmor

50 g jäst
4 dl rumstempererad mjölk
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 ägg
12-13 dl vetemjöl special
150 g smör, riktigt mjukt

Fyllning:

175 g smör, mjukt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 g mörk choklad till gömmorna

50 g finriven mandelmassa
15 kuber nougat med sida på knappt 1 cm

Pensling och garnering:
ägg
pärlsocker
florsocker

Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt socker,vaniljsocker, ägg och ca 1 liter av mjölet. Blanda samman. Tillsätt sedan saltet, ca 2 dl mjöl till och klicka i smöret. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk minst en timme, gärna två.

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Lägg hälften av fyllningen i en annan skål och rör ner den finrivna mandelmassan. Dela chokladen i 20 delar. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas. Dela degen i 2 delar.

För utbakning av gifflar, så delas degen i ytterligare 3 delar. Kavla ut en del till en rund, tunn platta. Skär 5 trianglar. Lägg en klick mandelmassefyllning och 1 nougatbit vid basen av varje triangel. Rulla ihop triangeln genom att börja vid basen, vik en degbit över fyllningen och rulla till en giffel. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med de övriga 2 degbitarna. Låt jäsa ca 30 min.

För utbakning av chokladgömmor kavlas degen ut till en stor rektangel. Skär 20 likstora rutor. Lägg en klick av den mandelfria fyllningen samt en chokladbit mitt i rutan. Vik hörnen mot varandra och knip ihop degen. Forma till en rund bulle. Lägg bullen med den ihopnypta skarven nedåt i en bullform. Upprepa med övriga 19 rutor. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter i 225°C värme.
Pensla chokladgömmorna med ägg och grädda även dessa ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler. Pudra chokladgömmorna med lite florsocker vid servering.

I morgon tipsar jag om in godaste glass hittills, stracciatellaglass. Missa inte det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar