torsdag 21 juni 2012

Budapestrulle

Jag har länge funderat på att baka budapestrulle och passade på till mors dag. Varför jag inte bloggar om den förrän nu, är ren glömska för detta är absolut ett bakverk värt att blogga om. Mjuk nötmaräng fylld med lättvispad grädde och mandariner. Nästa gång ska jag spritsa längderna åt andra hållet för att få en något tjockare rulle, med risken att den då inte får plats på mitt vackra, avlånga fat. Mitt tips är att inte baka mer än vad man behöver, då detta bakverk blir lite mjukt och svampigt av förvaras i kylen. Inspirationen och receptet har jag fått från bloggen Bakverk och fikastunder
Varför inte fylla med jordgubbar och dekorera med fler jordgubbar på fatet och servera som midsommartårta?




Budapestrulle


1 st

3 äggvitor
1,5 dl strösocker
50 g mixade hasselnötter
1 msk kakao
0,5 msk vetemjöl
1 msk marsanpulver

2 dl vispgrädde
1 burk konserverade mandariner eller cocktailbär


Vispa äggvitorna hårt och tillsätt sockret under fortsatt vispning. Blanda de mixade nötterna med kakao, mjöl och marsanpulver. Vänd ner detta försiktigt i marängen utan att röra bort luften i marängsmeten. Fyll en spritspåse och spritsa ut längder tätt intill varandra på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 18 minuter. Stjälp upp marängen med bakplåtspappret kvar på ett annat bakplåtspapper. Dra bort det första pappret. Ev måste man fukta pappret lätt för att kunna dra bort det. Låt svalna. 


Vispa grädden fluffigt. Bred den på marängbottnen. Strö över mandarinerna och rulla ihop rullen. Lägg över rullen på serveringsfat. Dekorera gärna med smält mörk choklad och pudra med florsocker.


Imorgon blir det recept på hemgjord rabarbersaft och en prima midsommardrink på just denna saft. Missa inte detta!

2 kommentarer:

  1. Prova att byta ut mandarinerna mot tinade eller färska hallon. Det blir jättegott.

    http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/01/valkomna-hit.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gotlandsbagaren1

      Tack för tipset! Det ska jag testa. Kanske med lite lemon curd i grädden också. det borde fungera.

      Radera