måndag 18 juni 2012

Petit choux

Petit choux var det bakverk som min granne alltid serverades när jag var liten och det var grannkalas. Det är ju ett sockerfritt bakverk och min granne hade diabetes, på den tiden en rätt ovanlig sjukdom. För mig har petit choux varit så intimt förknippad med diabetes, att jag nästan aldrig valt att äta det själv. För ett sockerfritt bakverk kan väl inte vara gott. Jo, med rätt fyllning kan det faktiskt vara riktigt festligt. En len vaniljkräm, en franzipankräm eller varför inte chokladgrädde? Eller som på Thörnströms kök, där fyller man med prästostkräm och serverar som tilltugg till fördrinken.


Petit choux


20 st

3 dl vatten
100 g smör
120 g vetemjöl
3 ägg

Sätt ugnen på 200ºC.

Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjölet och vispa tills smeten släpper bottnen.

Låt smeten svalna lite. Vispa därefter ner ett ägg i taget. Lägg smeten i en spritspåse, gärna med stjärntyll. Spritsa ut 20 st petit chouxer på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter till bakverken känns lätta och luftiga. Låt dem svalna på galler.

Skär ett lock på varje petit choux. Fyll med vispad grädde, vaniljkräm, mandelkräm eller liknande, lägg i färska bär och toppa med locket. Pudra florsocker över. Servera inom kort, så att inte fyllningen mjukar upp bakverket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar