torsdag 28 juni 2012

Smördegstarteletter med två olika fyllningar

Ett av de få halvfabrikat som jag faktiskt använder, är fryst smördeg. Jag är medveten om att den inte innehåller tillstymmelse till smör, men det kan vara rätt smidigt att bara tina enstaka degark och göra en snabb dessert. Som dagens recept till exempel. Den ena tarteletten innehåller en mandelkräm och färska aprikoser, den andra (som tyvärr inte avbildats skarpt på ett endaste foto) fylldes med en rabarbersmörkräm och toppades med jordgubbar. Båda varianterna är frasiga, syrliga, lena och alldeles underbara och jag kan inte mer än varmt rekommendera er att prova. Det är inte alls svårt!


Smördegstarteletter


4 stycken

4 smördegsark ca 10 x 10 cm

50 g smör
1 äggula
40 g mandelmassa
0,5 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
(några droppar rom eller punsch)

6 aprikoser

Skålla aprikoserna i hett vatten. Skala dem, kärna ur dem och skär halvorna som små solfjädrar.
Blanda rumsvarmt smör med socker och äggula. Riv mandelmassan fint och tillsätt denna till smörkrämen. Smaksätt med vaniljsocker och ev lite rom eller punsch.

Tryck ut smördegen i tartelettformar, helst med avtagbara kanter. Det går givetvis bra att göra i en enda stor form, men då behövs mer deg och fyllning.  Ta bort överflödig deg från kanterna.
Fördela smörkrämen i formarna. Lägg ut 3 aprikoshalvor i varje form. Grädda i 225°C i ca 12-15 minuter tills degen är frasig och tarteletterna fått färg.

Den andra varianten görs så här:

Deg och smörkrämsfyllning enligt ovan.

2 stjälkar rabarber
2 jordgubbar + 8 jordgubbar
2 msk socker

Skala och skär rabarbern i små bitar. Dela 2 jordgubbar i små bitar. Lägg dessa tillsammans med rabarbern och sockret i en kastrull. Låt sjuda på låg värme tills rabarbern smält. Kyl snabbt ner i kallt vattenbad. Tillsätt rabarberkompotten till smörkrämen. Smaka av om det behövs mer socker.
Tryck ut smördegen i tartelettformar och fyll med rabarbersmörkräm. Skiva övriga jordgubbar i 2-3 mm tjocka skivor och fördela dessa ovanpå krämen. Grädda enligt ovan.

Servera tarteletterna ljumna med lättvispad grädde eller crème fraiche alternativt en riktigt god vaniljglass.

På lördag gör vi dumplings, vilket tar lite tid men är alldeles fantastiskt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar