måndag 11 juni 2012

Köttfärsgratäng med jordnötter och banan

Frukt i maten igen? Men snälla, Sara, du vet ju hur många i din omgivning som har svårt för det? Jo, förvisso. Men jag och Wilhelm tycker att det är gott och då hamna det på bloggen. Idag får jag ge tipstack till kompisen Anders i Alingsås som muntligen lämnade över receptet på dagens rätt. Att jag sedan ändrade om det lite, kan bero på mitt dåliga minne men också min ovana att aldrig följa ett recept. Oavsett, så blev det här en riktigt god rätt. Nästa gång blandar vi i färsk chili i färsen och toppar med cashewnötter. 






Köttfärsgratäng med jordnötter och banan


4 generösa portioner

500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
salt, svartpeppar

2,5 dl vispbar grädde
1 dl chilisås
1 tsk curry

2 bananer
2 dl jordnötter

Till servering; ris, sallad och mango chutney

Hacka löken och finhacka vitlöken. Bryn dem tillsammans med köttfärsen. Krydda med curry, en nypa salt och några generösa tag med pepparkvarnen. Lägg i en ugnsfast form.
Skiva bananerna och lägg ovanpå köttfärsröran.
Vispa grädden luftigt. Tillsätt chilisåsen och curryn och rör om ordentligt. Bred ut chiligrädden över bananerna. Strö över jordnötter. Gratinera i ugnen i 200ºC tills grädden puttrar pch rätten börjar få lite färg. Detta tar ca 15 minuter. Servera med ris, en blandad sallad och ringla mango chutney över gratängen på tallriken. Mango chutneyn förhöjer verkligen rätten, så missa inte den. Man kan också ha extra nötter, konserverade mandariner och liknande till.

Dryck till? En kall öl!

I nästa inlägg uppmanar jag er att använda er av hel färsk kyckling. Ett enkelt tillagningstips kommer alltså om två dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar