söndag 3 juni 2012

Stracciatellaglass

Jag vet att varje gång jag skriver om en glass här, så är det den godaste glass jag gjort. Och på sätt och vis är del väl rimligt att det blir så, då jag strävar mot förbättring och just godare glass. Dock har jag svårt att tro att jag kommer att göra en glass godare än den här. Jag älskar italiensk stracciatellaglass. Krämig vaniljglass med ripplad chokladsås och chocolate chips i. Det kan tyckas konstigt att ha whiskey och rom i, men det är just den kombinationen som ger en riktigt fin smak på glassmeten. Det smakar inte sprit, det bara framhäver vaniljsmaken. Det går alldeles utmärkt att låta spriten koka med i uppkoket av grädde och mjölk, om man vill säkra en helt alkoholfri glass. 
Denna glass går utmärkt att servera till en god chokladkaka eller färska bär, men den är nog godast alldeles på egen hand.


Stracciatellaglass

Glassmet:

2,5 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl muscovadosocker
1 msk whiskey
1 msk mörk rom
1 msk glykossirap
1 gelatinblad
1 näve chokladknappar, mörk choklad (eller grovhackad choklad)

Chokladsås:

1 dl grädde
25 g mörk choklad
1 msk kakao
2 msk råsocker
2 msk sirap
2 msk mörk rom
1 tsk vaniljsocker


Låt oss börja med glassen. Börja med att lägga gelatinbladet i kallt vatten. Dela sedan vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull. Slå på grädden, mjölken, whiskeyn och romen samt även glykossirapen. Låt vätskan koka upp. För att bli av med alkoholen kan man låta den sjuda några minuter.

Vispa äggulor och muscovadosocker riktigt pösigt. Slå gräddblandningen över äggblandningen och vispa ihop. Plocka upp vaniljstången. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och låt sjuda tills smeten tjocknat något. Smeten får absolut ej koka, så håll värmen låg. När smeten tjocknat tas kastrullen av värmen. Krama ur gelatinbladet och låt det smälta ner under omrörning i glassmeten. Kyl smeten i kallt vattenbad och låt den gärna stå kallt över natten i kylen för mer smak.

Och så var det dags för chokladsåsen. Häll grädde i en kastrull och ge ett uppkok. Låt den mörka chokladen smälta i grädden. Tillsätt kakao, socker, sirap, vaniljsocker och mörk rom och vispa ordentligt. Låt sjuda tills den börjat tjockna något. Låt svalna.

Häll den kalla smeten i glassmaskinen. Efter ca 20 minuter tillsätter man chokladknapparna och låter maskinen jobba 10-15 minuter till. Lägg glassen i en låda och rippla med chokladsåsen, gärna i flera lager. Rör försiktigt. Sätt in i frysen. Tag fram ca 10 minuter före servering så att den hinner tina lite grann.
Njut!!

Imorgon tipsar jag om ett enkelt tillbehör till grillat nämligen hemgjorda pommes strips i ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar