fredag 1 juni 2012

Cakepops

Cakepops kan tyckas vara det perfekta att bjuda på till barnkalaset. Goda bollar doppade i choklad med strössel på, fästa på en blompinne eller glasspinne. Men även vuxna kan ha behållning av cakepops, i alla fall i vår familj. För det första är de roliga att göra, sen smakar de gott och så kan man göra dem ganska små så att de blir en perfekt liten efterrätt på fredagen. Jag vill inte kalla det att jag tempererade chokladen, jag gjord en fusktemperering där jag smälte 1/3 av chokladen i vattenbad och lät sedan resten smälta ner i denna varma choklad. Varför? Jo, för då blir chokladen smidig och krackelerar inte vid första tuggan. Man vill ju inte ha hela ytlagret i knät och på detta vis, så slipper man det. Ett annat tips är att doppa pinnen i choklad innan man trär bollen på den. Då slipper man att bollen glider av pinnen.
Så om ni är pysselsugna eller sötsugna för den delen, gör så här:


Cakepops med vuxen smak


8 stycken

50 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1msk starkt, kallt kaffe
1 msk mörk rom
3 dl havregryn

75 g mörk choklad, gärna 70% kakaohalt
blandat strössel

8 blompinnar eller glasspinnar, kan köpas på t ex Panduro

Rör smöret med socker, kakao och vaniljsocker till en porös massa. Detta går bra att göra i en degblandare också. Tillsätt sedan kaffe och rom och sedan havregrynen. Blanda till en smidig deg. Prova att rulla en boll. Den ska hålla ihop utan att spricka men samtidigt ska dina händer bli lite kladdiga. Ev kan du behöva tillsätta mer havregryn.

Rulla till likstora bollar. Ställ kallt.

Smält 1/3 av chokladen i vattenbad. Tag sedan chokladen från värmen och tillsätt resterande choklad, finhackad, och rör tills den smälter.

Häll upp strössel på fat.

Tag fram bollarna ur kylen. Doppa änden av pinnen i lite choklad och trä sedan en boll på pinnen. Doppa bollen i choklad, använd gärna en sked för att få choklad runtom bollen. Ju mer man rullar bollen, desto lättare att den lossar... Doppa sedan bollen i strössel. Ställ pinnen i ett högt glas för att stelna. Upprepa proceduren med övriga bollar.

Förvara i kylen i väntan på servering.

Receptet går alldeles utmärkt att använda till vanliga chokladbollar. För mer barnvänlig variant, uteslut den mörka rommen.

I nästa inlägg bakar vi vetebröd med lyxig fyllning på nougat och mörk choklad.

2 kommentarer:

 1. Oh rom och kaffe =) Passar ju min sambo alldeles utmärkt. Jag tillhör ju den barnsligare skaran och älskar det mesta som innehåller socker. Det är ännu roligare när barnen kan vara med och hjälpa till med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tror jag att dessa små godingar kommer att passa alldeles utmärkt! Varför inte dela degen på hälften och smaksätta lite olika? Himla gott, oavsett!

   Trevlig helg!

   Radera