onsdag 6 juni 2012

Sockerbullar med vaniljkräm

Låt oss fira Sveriges nationaldag med riktigt fina bullar. Dessa bullar tar lite tid att baka, men det är framför allt jästiderna som är långa så man hinner göra mycket annat under tiden. Man måste låta jästiderna få vara långa, det är det som ger bullarna riktigt god smak.
Jag lät min Kitchen aid få göra jobbet med degblandningen. Dock var degmängden lite för stor för att maskinen enkelt skulle kunna hantera den. För att undvika degkaos utanför bunken, fick jag dela upp i 2 delar och bearbeta var för sig. Då fick jag en fantastiskt smidig och blank deg, möjligen den finaste deg jag någonsin jobbat med. 
Jag har också ökat på mängden Maizena i vaniljkrämen, då min kräm från början var alldeles för lös för att bli en bra fyllning i bullarna. Detta kompenserade jag med att öka på mängden socker lite grann. 
Receptet (som nedan beskriver de mängder jag använde) kommer från hemsidan Mat och vänner som bjuder på recept från tidningarna "Mat och vänner" och "Baka". Om ni inte hittat till den här sajten tidigare, så kan jag inte annat än uppmana er gå dit. Det finns så många bra recept och bilderna är fantastiska!


Bageriets sockerbullar

20-30 st

Vaniljkräm:
500 g mjölk
1 vaniljstång
125 g äggula
140 g socker
60 g maizena
50 g osaltat smör


Fördeg:
500 g mjölk
50 g jäst
600 g vetemjöl

Bortgörning:
1 ägg
250 g smör
250 g strösocker
ca 15–20 g kardemummakärnor, malda
15 g salt
600 g extra bagerivetemjöl eller vanligt vetemjöl
smör till pensling
socker att strö över
Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt jäsa i 20–30 minuter.
Blanda fördegen med ägg, socker, kardemumma och 400 g av vetemjölet. Arbeta samman detta. Klicka sedan ner rumsvarmt smör tillsammans med resten av mjölet. Arbeta degen i degblandare på lägsta hastighet ca 15 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i cirka 1 1/2 timme i rumstemperatur  
När degen jäser, är det dags att göra vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången tillsammans med mjölken i en kastrull och koka upp. Rör ihop äggula, socker och maizena i en skål. Häll en del av den varma mjölken över äggblandningen och vispa samman. Häll sedan tillbaka detta i mjölkkastrullen. Hetta upp blandningen och rör tills första bubblan kommer. Ta av från spisen och ta upp vaniljstången. Vispa ner det osaltade smöret. Kyl så snabbt som möjligt, gärna i kallt vattenbad.
Dela den jästa degen i 20–30 delar, som runddrivs till runda bullar.  Låt jäsa i 40–45 minuter. Värm ugnen till 200°C. Precis före gräddning, spruta/fyll bullarna med vaniljkräm med hjälp av en sprits. Grädda bullarna i cirka 10–15 minuter. Inför servering ska bullarna penslas med smält smör och doppas i en skål med socker. Om du ämnar frysa bullarna, gör detta utan smör och socker på.

Imorgon är det sopptorsdag och då bjuder jag på en krämig ost- och broccolisoppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar