fredag 22 juni 2012

Rabarbermojito på hemgjord rabarbersaft

Vid den här tiden på året börjar rabarberns prime time att lida mot sitt slut och det är dags att göra ett sista ryck. Så varför inte göra en god saft som sedan kan användas till sommarens alla kalas eller som drinkingrediens? Så här på midsommarafton tipsar jag alltså inte om sill utan snarare om en saft och en drink där den sistnämnda blir en utmärkt fördrink en dag som denna. Receptet på saften kommer från allas vår köksguru Leila Lindholm och den är otroligt god och lättgjord. Den har tappats på många flaskor här i sommar och åtgången är stor, framför allt då den spädes 1:1. Det är också en jättebra värdinnepresent, framför allt om man dekorerat flaskan med en vacker etikett och kanske ett sidenband.


Rabarbersaft


3 dryga liter

1 kg skalad rabarber
1,5 liter vatten
4,5 dl strösocker
saften från 1 citron

Skär rabarbern i små bitar och lägg i en stor gryta. Slå på vatten och ge ett uppkok. Låt sedan småkoka ca 15 minuter. Rör ej om under koktiden, då detta kan grumla saften. Sila sedan av rabarberresterna och häll tillbaka saften i grytan. Tillsätt sockret och citronsaften och ge ett hastigt uppkok. Tag grytan från spisen. Häll upp på väl rengjorda, helst ugnssteriliserade flaskor och förslut. I Leilas recept står det att saften ska svalna innan upptappning. Jag hällde upp den varm och förslöt omgående för att minska risken för kontaminering.


Rabarbermojito


1 drink

4 cl ljus rom, t ex Bacardi
6 cl koncentrerad rabarbersaft (om du använder köpt saft, bör mängden minskas då den saften är mer koncentrerad)
saften från 2 limeklyftor
några myntablad
Sprite eller fruktsoda
is

Blanda rom, rabarbersaft, limesaft, strimlade myntablad och is i en shaker. Skaka ordentligt. Häll upp i glas (tumblers eller liknande) och toppa med Sprite.

Nästa inlägg kommer att handla om pesto genovese, den magiska gröna såsen som kan användas till nästan allt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar