onsdag 15 augusti 2012

Ravioli fylld med färskost, valnötter och spenat

Receptet för en lyckad lördag kan låta så här; bjud in några goda vänner som gärna låter händerna bli lite kladdiga av matlagning. Häll upp lite gott vin, gör en pastadeg, damma av pastamaskinen och ta fram spelet Oogachakka. Laga ravioli samtidigt som ni högljutt sjunger schlagerdängor och gamla Shirley Basseylåtar. Skratta, hacka lite bacon, lök och svamp och inom en dryg timme har ni inte bara toktrevligt, ni har en fantastisk pastarätt att sätta på köksbordet och njuta av. Visst låter det värt att prova? Spelet Oogachakka kan bland annat köpas på Designtorget samt på flertalet onlinebutiker. Väldigt roligt om man vågar låta prestigen stå tillbaka och falsksången komma fram!







Ravioli med färskost, valnötter och spenat i krämig bacon- och svampsås

4 portioner (plus lite pastadeg som gärna används till pappardelle)

Pastadeg:

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl durumvetemjöl
3-4 ägg (3 stora eller 4 små)
1 msk olivolja
2 msk vatten
2 tsk salt

Fyllning:
100 g färskost
1 rejäl näve valnötter
100 g spenat
1 basilikakvist
salt, peppar

Bacon- och svampsås:

1 paket bacon
10 champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 bananschalottenlök
1 dl grädde av valfri fetthalt
1 tsk balsamvinäger
1 knivsudd paprikapulver
1 knivsudd curry
salt, peppar

Häll mjölet till pastadegen i en degblandare. Tillsätt saltet, olivoljan och vattnet och sedan lätt uppvispade ägg. Arbeta i degblandare till en smidig deg. Den ska inte fastna på fingrarna men ska gå att forma utan att den spricker. Rulla in degen i plastfolie och låt vila i kylen en knapp timme.

Under tiden som degen vilar, blandas alla ingredienser till fyllningen. Smaka av så att den ej blir för salt.

Tag ut pastadegen ur kylen och dela i 4 bitar. Kör bitarna genom pastamaskinen upprepade gånger. Ju fler gånger, desto smidigare deg. Vi körde 8-10 gånger per degbit. Mjöla degen regelbundet, så den inte fastnar mellan valsarna. När degen känns riktigt smidig, kavla ut degen riktigt tunt mellan valsarna. Lägg pastaplattorna på ett mjölat bräde. Pensla hela plattorna med lite vatten och klicka ut lite fyllning på lagom avstånd från varandra på ena halvan av pastaplattorna. Vik över den andra halvan och tryck till runt fyllningen. Stansa ut runda eller fyrkantiga raviolis (eller skär med vass kniv). Upprepa proceduren med samtliga plattor tills all pastadeg är använd eller fyllningen är slut. Överbliven deg blir god pappardelle.















Koka upp pastavatten. Under tiden som du väntar på pastavattnet, görs baconsåsen. Hacka bacon och skiva svampen. Skiva vitlöken och hacka löken. Stek baconet i lite matfett.  Tillsätt löken och svampen och stek tills vätskan från svampen försvunnit. Tillsätt grädden, vinägern och kryddorna. Låt puttra några minuter och smaka av med mer salt och peppar om så behövs.

Koka pastan 2-4 minuter. Tag upp med hålslev och lägg i en pastaskål. Vänd runt baconsåsen i raviolin. Toppa med flagad parmesan och servera omgående. I glaset rekommenderas en chardonnay.

Välkommen åter på fredag. Då tipsar jag om en ljuvligt god dessert med nektariner och mynta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar