tisdag 7 augusti 2012

Fläskcurry vindaloo

Första gången man ska laga indiskt, behöver man utöka kryddförrådet lite. Det kan verka avskräckande men när man väl köpt dessa kryddburkar har man många goda indiska middagar framför sig. Som regel behöver man spiskummin, torkad koriander, gurkmeja och garam masala. I tillägg till detta används en del muskotnöt, kardemumma och bockhornsklöver. Och så färsk ingefära, vitlök och chili. Det kan ta några gånger innan man får till en rätt som smakar som på den indiska restaurangen, men om du följer mina recept kommer du väldigt nära. Vindaloo är en rätt smaksatt med vinäger, chili och vitlök. Jag använde ett recept ur kokboken "Indien" av Mridula Baljekar, men jag har ändrat lite saker och receptet nedan är alltså min version. Njut!






Fläskcurry vindaloo

4 portioner

700 g benfritt fläskkött skuret i små tärningar med sidan ca 1 cm (benfri kotlettrad, filé, skinkstek)
2 stora gula lökar
2 + 2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 tumstor bit färsk ingefära
5 kryddnejlikor
1 bit kanelstång ca 2, 5 cm
4 kardemummakapslar
0,5 tsk svartpepparkorn
1 tsk chilipulver, gärna starkt
0,5 krm riven muskot
1 tsk spiskummin, gärna frön
1,5 tsk torkad koriander
0,5 tsk bockhornsklöver
3 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
1 msk tamarindjuice eller saften från en halv lime
4 msk + 2 tsk rapsolja
1 msk soja
3 dl vatten
1-2 tsk salt
1 msk farinsocker
1 dl grädde
2 msk mango chutney
8-10 torkade curryblad

Börja med att putsa fläskköttet och skär i små tärningar.
Riv ingefäran och 2 stora vitlöksklyftor riktigt fint. Finhacka den gula löken och chilin. Tag kryddnejlikor, kanel, kardemumma, svartpeppar, chilipulver, muskot, spiskummin, koriander och bockhornsklöver och lägg i en kaffekvarn eller en mortel. Mal eller stöt kryddorna riktigt fint. Blanda med vinägern och tamarind/limejuice samt tillsätt ingefäran, chilin och vitlöken. Tag hälften av pastan och blanda med fläskköttet. Låt marinera i kylen i ca 30 minuter.

Häll 4 msk olivolja i en botten av en gryta. Fräs löken på medelhög värme tills löken är mjuk och börjar få färg. Tillsätt då resten av kryddpastan och låt fräsa ytterligare några minuter, dock utan att det bränns. Tillsätt fläskköttet och bryn detta i lökblandningen. När fläskköttet börjar få färg, tillsätts vattnet, sojan, saltet och sockret. Låt puttra i 45-60 minuter tills köttet är mört. Tillsätt grädden och mango chutney och smaka av med ev mer salt.

Skiva de sista två vitlöksklyftorna tunt. Hetta upp lite olja i botten av kastrull. Woka vitlöken hastigt. Tillsätt currybladen och fortsätt woka hastigt i någon minut. Häll sedan över blandningen till vindaloon. Servera med kokt ris, naanbröd och en svalkande raita. Detta är en rätt med rejäl hetta, så något svalkande behövs till. I glaset rekommenderar jag en mango lassi eller välkyld gewürztraminer.

Nästa inlägg handlar om en god, krämig och lättlagad sommarpasta. Välkommen åter på torsdag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar