lördag 11 augusti 2012

Äppeltarte med punschkräm

Jag var sexmästerist i Medicinska föreningen under studietiden. Det betyder att jag var festfixare och därmed deltagit i en diger summa sittningar som alla avslutats med punsch. Just därför gillar jag inte punsch särskilt mycket. Varm punsch till ärtsoppan går bra, men immande kall punsch ger mig rysningar kraftiga som feberfrossa. Men en liten gnutta punsch i bakverk och efterrätter, det kan vara himmelskt gott. Och just den här tarten blev lite godare med en sked punsch i fyllningen. Punsch hamnade också i den tillhörande råkrämen och det var inte heller dumt. Resterna av punschkrämen frös in till en underbart god punschparfait, en av mina paradefterrätter sedan gymnasietiden. 
Tarten är bakad i en avlång pajform med avtagbara kanter från Leilas general store, se denna länk. Receptet är alltså anpassat efter en något mindre pajform. För en fullstor pajform, kan man räkna med dubbla mängden.


Äppeltarte med punschkräm

6 portioner

Tarte:

2 rektangulära smördegsplattor
3 syrliga, fasta äpplen
50 g smör
50 g mandelmassa
0,75 dl socker
1 äggula
1 msk vaniljsocker
2 tsk punsch

Punschkräm:

2 äggulor
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 tsk punsch

Sätt ugnen på 200°C.

Kavla ut smördegsplattorna något på mjölat bakbord, de ska kavlas så att de precis täcker bakformen och dess kanter. Skär bort överflödig deg.

Skala och halvera äpplena och kärna sedan ur dem. Om äpplena har vackert rött skal, tycker jag att det blir vackrast att låta detta sitta kvar. Skär äppelhalvorna som en solfjäder, de ska precis hänga ihop.

Blanda rumsvarmt smör med socker. Riv mandelmassan fint och tillsätt tillsammans med äggulan. Tillsätt punsch och vaniljsocker och rör till en jämn kräm. Bred ut krämen i botten av formen, ovanpå smördegen. Lägg äpplena ovanpå och tryck ner dem lite i krämen. Grädda i mitten av ugnen tills degen fått gyllene färg och blivit frasig samt krämen fluffat upp sig.

Vispa äggulor och florsocker riktigt pösigt. Tillsätt punsch och vaniljsocker. Vispa grädden riktigt pösigt och vänd ner den i äggblandningen.

Pudra florsocker över tarten och servera generösa bitar med en klick av den goda krämen. En kopp kaffe passar riktigt fint till. 


Och så en bild av den lyxiga restdesserten, punschparfait!
Vi fortsätter bakandet om två dagar, då med en riktigt kardemummastinn fylld vetefläta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar