fredag 10 augusti 2012

Baka pizza på grillen

Det är något alldeles speciellt med att baka pizza utomhus och grädda på grillen. Jag vet inte om det är den friska luften, känslan av frihet och sommar eller bara variationen från att laga mat i köket, som gör det till en fröjd.
För att kunna grädda pizza på grillen behövs en baksten eller pizzasten. Om du grillar på kolgrill, kan det vara bra att inte ha alltför mycket kol i centrum under stenen. Vi grillar på gasolgrill och körde i det närmaste fullt ös på brännarna. Det gav en grymt god pizza med krispig botten och en lätt smak av grillat, nästan som om den vore stenugnsbakad. Receptet på pizzadegen kommer från Leila Lindholms "One more slice" och är självklart gjord på surdeg. Jag tyckte att den här botten var snäppet godare än mina tidigare pizzor och den seglade upp som etta på pizzadegslistan. Så lova mig en sak, om ni har tillgång till en grill, testa att baka pizza innan sommaren är slut. Hur man gör en god tomatsås finns beskrivet här. Toppa med en god salami, getost och riven ost (gärna både mozzarella och t ex gouda). Servera med ruccolasallad.


Surdegspizza på grillen

5 portionsstora pizzor

1/4 paket jäst
3 dl kallt vatten
3 msk olivolja
0,5 dl vetesurdegsgrund
1 msk salt
1 tsk strösocker
3 dl durumvete
3 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Rör ned olivolja, surdeg, salt och socker. Tillsätt durumvetet och nästan allt vetemjöl. Arbeta i degblandare i ca 10 minuter tills degen är smidig men kladdar ej på fingrarna. Ev behövs lite mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur till dubbel storlek, detta tar ca 2 timmar. 

Tänd grillen med bakstenen på. Stenen ska bli ordentligt varm. Dela degen i 5 delar, den ska ej knådas. Kavla ut till runda pizzor. Lägg på fyllningen (tomatsås, ost, salami, getost i den ordningen) precis innan pizzan ska hamna på stenen. Annars finns det risk att tomatsåsen fuktar igenom degen och pizzan går sönder. Grädda på bakstenen med grillocket stängt i 5-10 minuter (tiden varierar med hur varm stenen är). Lyft på pizzans kanter och se hur gräddad botten är. När den fått fin färg, är det dags att lyfta upp pizzan. Använd gärna en bakspade, om du inte har en sådan bör man ha 2 rejäla stekspadar. Lägg på en plåt och täck med folie. Denna kan man sedan lägga ovanpå grillocket när nästa pizza gräddas, så håller den sig varm.

Upprepa med återstående degbitar. Njut tillsammans med ett glas rödvin, t ex en Shiraz eller Sangiovese. 
På bilden nedan kan man ana hur trevligt det är att baka pizza ute, till och med för gästen Fredrik i bakgrunden.Imorgon bakar vi en god äppeltarte med punschkräm som inspiration inför den stundande äppelsäsongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar