tisdag 10 april 2012

Pasta med tomatsås, sparris och mozzarella

Jag kan inte hjälpa det, men varje vår måste jag tjuvstarta sparrissäsongen, oftast redan i mars. Sparris är intensivt förknippat med vår för mig och jag tror det är därför jag måste börja tidigt med sparrisen. Jag gillar den gröna bäst. Jag brukar inte skala den, bara skölja den och bryta av den nedersta biten. Om man knäcker sparrisen, så går den av precis där det träiga börjar. På så sätt får man alltid finfin sparris, även om det ibland är några centimeter som ryker.
För er andra som också vill tjuvstarta sparrissäsongen, kommer här ett recept på en vegetarisk pasta med mycket smak och ett härligt tuggmotstånd från mozzarellan.






Pasta med tomatsås, sparris och mozzarella


4 portioner

4 portioner strozzapreti eller penne

1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
4 plommontomater
2 soltorkade tomater
5 gröna oliver
1 tsk kapris
1 grön chili
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
0,5 dl finhackade färska örter såsom persilja, basilika och timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 nypa råsocker
1 liten nypa salt
1 tsk nymalen svartpeppar
smör eller olja

1 knippe grön sparris
1-2 förp mozzarella

Finhacka lök, vitlök, tomater, soltorkade tomater, oliver, chili och kapris. Fräs grönsakerna i lite olja eller smör i en kastrull. Sänk värmen så att de inte bränns, men låt dem mjukna och släppa ifrån sig vätska. Tillsätt tomatpuré, vin och vinäger och rör om. Tillsätt sedan örter och torra kryddor och låt sjuda.

Sätt på pastavatten, salta ordentligt. Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Lägg ett durkslag eller en ånginsats över pastagrytan och ånga sparris (delad i mindre bitar) i ca 8 minuter.

Smaka av pastasåsen med mer salt eller socker om så behövs. Häll av pastavattnet. Blanda pasta med tomatsås, ångad sparris och mozzarella skuren i små strimlor. Låt osten få smälta lite. Lägg upp i pastatallrikar och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar