lördag 7 april 2012

Chokladmousse med apelsinglass

Dags för en ljuvlig påskdessert. Kraftig smak av choklad, en frisk men vuxen brytning från apelsinglassen och så lite knapriga nötter till. Den kräver lite planering, då glassen blir godast om smeten sjud kvällen före och får mogna i kylen över natten. Receptet på glassen kommer från Smaskens, men jag har tillsatt lite gelatin och glykos för att få en bra konsistens på glassen och tagit bort den hackade chokladen. Jag vet att jag säger det efter varje glassrecept, men det här kan vara min godaste glass någonsin. Resterna serverades tillsammans med en chokladfondant smaksatt med apelsinskal, se nedersta bilden. 






Chokladmousse med apelsinglass

4 portioner (och några extra portioner glass)

Chokladmousse:
125 g mörk choklad, gärna 70%
3 ägg

Apelsinglass:
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 dl råsocker
0,5 vaniljstång
5 äggulor
2 ekologiska apelsiner
1 gelatinblad
1 msk flytande glykos


Separera äggen till chokladmoussen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Smält chokladen i vattenbad och rör ner äggulorna. Vänd försiktigt ned äggvitorna och blanda om. Spritsa ut moussen i små formar eller direkt på tallrikar. Ställ kallt.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Skrapa ur vaniljstången
Koka upp grädde, mjölk, vaniljfrön, vaniljstång, glykos samt finrivet skal från apelsinerna. Tag kastrullen från värmen. Vispa äggulor och råsocker riktigt pösigt. Blanda ner saften från apelsinerna. Häll ner gräddblandningen i äggsmeten. Blanda om. Sila sedan smeten och häll ner den i kastrullen igen. Låt sjuda tills den tjocknar. Smeten får absolut ej koka! Krama ur gelatinbladet och låt det smälta ner i den varma smeten. Låt smeten svalna av i vattenbad och ställ den sedan i kylen över natten (om du har tid med detta). Kör den kalla glassmeten i glassmaskin ca 35 minuter. Lägg över i en låda och förvara i frysen i väntan på servering.

Tag fram glassen minst 5 minuter innan servering. Forma ägg och lägg på tallriken tillsammans med moussen. Dekorera med apelsinfiléer och blandade nötter, gärna kanderade. Ett glas Moscatel de Setubal eller Marsalavin smakar riktigt gott till chokladen och nötterna. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar