söndag 1 april 2012

Helstekt ryggbiff, potatisterrin och balsaminkokta smålökar

Idag bjuder jag på en festlig variant av kött, sås och potatis. Receptet på potatisterrinen kommer från bloggen En smak av Karin, men jag har som vanligt ändrat lite i receptet och lagt till vitlök, lite mer salt och bytt vitpepparn mot svartpeppar. Nedanstående recept är alltså vad jag stoppade i min terrin. Och det gör inget om det blir terrin över. Skär den i tjocka skivor och stek den gyllene i en stekpanna. Det är minst lika gott!




Helstekt ryggbiff med potatisterrin och balsaminkokta smålökar


6 portioner

1,2 kg svensk ryggbiff av bra kvalitet
0,75 dl rapsolja
2 tsk krossad peppar (gärna både svartpeppar, grönpeppar och rosépeppar)
2 vitlöksklyftor
salt
smör

1 kg mjölig potatis
2 stora bananschalottenlökar
3 vitlöksklyftor
3 dl riven Västerbottenost
2 dl finhackad persilja och basilika
3 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt + lite extra
2 msk smör och lite till formen

2 påsar steklök
1,5-2 dl balsamvinäger
1 tsk torkad rosmarin
olja

Börja med potatisterrinen då den tar längst tid. Sätt ugnen på 200ºC. Skala potatisen och den skiva den riktigt tunt, gärna med mandolin. Finhacka schalottenlöken och stek den mjuk i lite smör. Finhacka vitlöken och blanda den med den stekta löken. Vispa samman ägg, grädde, salt, örter och peppar.
Klä in en avlång brödform med bakplåtspapper och smörj sedan formen och kanterna noggrant med smör. Det kan låta som extra arbete med både papper och smör, men terrinen får inte fastna!
Varva sedan potatis, lök, riven ost och äggblandning. Strö lite salt över vartannat potatislager. Tryck till potatisen för att pressa ihop terrinen ordentligt. Avsluta med äggblandning och ost. Klicka ut lite smör över terrinen och sätt in i ugnen. Grädda ungefär 75 minuter eller tills potatisen känns mjuk. När terrinen fått fin färg, täck med aluminiumfolie för att inte bränna den. När den är klar, kan den gärna vila 10 minuter innan den stjälps upp ur formen och skärs i bitar.

Putsa ryggbiffen från fettkappa. Blanda olja, finriven eller pressad vitlök, peppar och en rejäl nypa salt. Gnugga in oljeblandningen i köttbiten och låt vila i rumstemperatur ca 30 minuter. Bryn sedan köttet i stekpanna tills det fått fin färg runt om. Lägg köttet i en ugnsfast form, täck med folie och stick en köttermometer mitt i köttbiten. Sätt in i ugnen och låt stå tills den uppnått 55ºC i innertemperatur. Låt köttet vila inslaget i folie ca 10 minuter. Köttet är nu vackert rosa (medium) som på bilden nedan.

Skala steklökarna och fräs dem i lite olja i en kastrull. Slå på balsamvinäger och rosmarin och låt blandningen sjuda tills löken är lite mjuk men fortfarande krispig. Detta tar 10-15 minuter. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar