måndag 16 april 2012

Fläskfilé i kokos- och currysås

Ännu en snabblagad rätt med asiatiska smaker. Rätten är inspirerad av en av mina favoriträtter från den lokala thairestaurangen. Där serveras den dock med kyckling eller räkor, men jag tycker att fläskfilé blev snäppet bättre. Styrkan i rätten regleras med mängden currypasta, en matsked ger en rätt så mild rätt, 2 matskedar ger en rejäl hetta i eftersmaken. Om du har svårt för frukt i varm mat, byt ut ananasen mot paprika eller vattenkastanjer.






Fläskfilé i kokos- och currysås


4 portioner

500 g fläskfilé
1 tumstor bit färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 stor gul lök eller ännu hellre 2-3 späda knipplökar
1 liten burk ananas i ringar
400 ml kokosmjölk
1-2 msk röd currypasta
1 msk mango chutney
1 litet knippe basilika
salt, peppar
smör eller olja
koriander, kan uteslutas

Putsa fläskfilén och skär i strimlor. Skär löken i små båtar och dela ananasen i små bitar. Kärna ur och finhacka chilin. Riv vitlöken och ingefäran riktigt fint. Strimla basilika och koriander.
Bryn fläskfilén i lite fett i en stor stekpanna eller traktörpanna. Fräs vitlök, ingefära och chili i en rejäl klick smör eller olja i en kastrull. De ska mjukna men ej få färg. Tillsätt currypasta och fräs kort. Slå på kokosmjölk och klicka i mango chutney. Ge ett uppkok och låt sjuda någon minut. Tillsätt basilikan och smaka av med salt och peppar. Krydda även fläskfilén med salt och peppar. Fräs löken hastigt bland fläskfilén. Slå såsen över köttet och tillsätt ananasen. Låt det bli varmt och servera sedan med kokt ris. Strö över koriander vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar