onsdag 25 april 2012

Vaniljglass med krossad choklad

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. Och med den här rätten var själva tanken god men svår att omsätta i praktiken. Tanken var att servera vaniljglass med krossad choklad tillsammans med en hallonsås och en chokladgrädde körd i sifonen till ett fint skum. Chokladgrädden stelnade i kylen och gick inte att köra i sifonen och uppvisningen för våra gäster blev bara kladd och gapskratt. Men det blev ändå gott och det är huvudsaken. Och då skummet inte blev som planerat, bjuder jag bara på receptet på glassen idag. Använd choklad med hög kakaohalt för en vuxen smak.

Vaniljglass med krossad choklad

6 portioner

2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
0,75 dl råsocker
1 vaniljstång
1 gelatinblad
50 g hackad mörk choklad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Dela och skrapa ur vaniljstången. Häll grädde och mjölk i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstångsresterna. Ge ett uppkok och ta kastrullen från värmen.
Vispa äggulor och socker riktigt pösigt. Häll gräddblandningen över äggblandningen och plocka ur vaniljstången. Vispa ihop och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Låt blandningen sjuda försiktigt tills den börjat tjockna något. Den får absolut ej koka. Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i den varma blandningen. Kyl glassmeten i kallt vattenbad och låt gärna stå i kylskåpet över natten. Kör i glassmaskin ca 40 minuter totalt. Efter ca 30 minuter tillsättes den hackade chokladen i glassmaskinen. Lägg sedan över den färdiga glassen i en låta och förvara i frysen i väntan på servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar