torsdag 12 april 2012

Risotto med svamp och örtolja

Risotto kan låta lyxigt, men det är egentligen en rätt snabblagad rätt och inte så dyra ingredienser. Det är bäst att göra risotto när man har en liten skvätt vitt vin kvar och kanske en parmesanbit som börjar bli lite tråkig. Jag tycker att risotto är godast som ensamrätt eller möjligen till färsbiffar. Till kött eller kyckling tycker jag att det blir för kraftig mat. Jag serverar gärna något syrligt till min risotto för att balansera mustigheten. Denna gången blev det en örtolja med citron och små friterade kaprisbär. Wilhelm gillade inte kaprisinslaget, men jag tyckte det blev en höjdare. Missa inte nästa inlägg då jag tipsar om vad man kan göra med risottorester.






Risotto med svamp och örtolja


4 portioner

2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl avorioris
2 dl torrt vitt vin
6-8 dl kycklingbuljong
1 dl finriven parmesanost
2 msk smör
salt, svartpeppar

10 champinjoner
1 litet knippe persilja
smör eller olja

0,5 dl olivolja
saften från en halv citron
1 dl finhackad basilika och persilja

parmesan och friterad kapris till servering

Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken, vitlöken och riset i lite matfett i en stekpanna. Riset ska bli glasartat men får ej brännas. Slå sedan på vinet och några dl av buljongen. Sänk värmen och låt det sjuda. Rör om regelbundet och tillsätt mer buljong efter hand. När riset är precis al dente, är riset klart. Låt då den mesta vätskan sjuda bort, bara lite ska vara kvar. Tillsätt ost och smör och smaka av med salt ch peppar.
Under tiden som risotton sjuder, steks tunt skivade champinjoner tillsammans med lite hackad persilja. Rör ner svampen i risotton när svampen fått lite färg.

Blanda olivolja, citronsaft och örter. Smaka av med lite salt och peppar.

Servera risotton i en djup tallrik, strö över parmesanflagor och friterad kapris samt ringla lite örtolja över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar