torsdag 5 april 2012

Sparristarte med getost

Skärtorsdag och påsken kan äntligen börja. Som för många andra svenskar, så är påsken för mig en helg då man kan ta det lugnt, njuta av god mat och goda vänner, helt utan tvång. Jag anser inte att påsken är fylld av lika många måsten och traditionstvång som julen och det blir många sätt en mer avslappnad helg. Sen är ju påskmaten rent av godare än julmaten, vilket inte är en nackdel. Jag rekommenderar er att börja helgen med en liten paj fylld med sparris och toppad med getost. För den hungrige kan detta vara en förrätt, för mig blev detta en lyxig middag när jag var ensam hemma.




Sparristarte med getost


4 portioner

4 kvadratiska bitar smördeg, lite större än den portionsform du tänkt använda
12 gröna sparrisar
2 schalottenlökar
2 ägg
2 dl crème fraiche
4 skivor getost
honung
pumpafrön eller pinjenötter
salt, peppar
lite smör eller olja

Sätt ugnen på 200ºC. Ansa sparrisen och dela i mindre bitar, lagom stora för portionsformen. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Tillsätt gärna en liten nypa socker i kokvattnet. Skala och skiva schalottenlöken. Stek den gyllene i lite smör.
Vispa samman ägg, crème fraiche, lite salt och svartpeppar.
Tryck ut smördegen i formarna och fördela löken på degen. Varva sedan sparris och äggstanning. Grädda i ca 10 minuter eller tills äggstanningen nästan stannat helt. Lägg då på getostskivorna och ringla lite honung över. Gratinera tills getosten börjat smälta.

Strö över pumpafrön eller pinjenötter. Servera omgående med en enkel sallad, gärna med en god vinägrett. Ett glas rosévin, sauvignon blanc eller grüner veltliner passar fint till.

Glad påsk på er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar