söndag 8 april 2012

Grillad ryggbiff och bearnaisesmör

Man skulle kunna tro att vi inte äter annat än ryggbiff, men det gör vi ju så klart. Det har bara slumpat sig så att ryggbiffen dykt två gånger inom loppet av en dryg vecka. Men så är det ju ett gott kött och det går att tillaga på många sätt. Denna gång skars biffen i skivor med fettkappan kvar på, lades i en kryddstark marinad och hamnade sen på grillen. Till biffen serverades ugnsrostad potatis, lätt förvällda späda morötter och sparris som stekts hastigt tillsammans med knipplök och så en rejäl klick bearnaisesmör. Detta är mat som ger vårkänslor och en härlig mättnad i magen.






Grillad ryggbiff med bearnaisesmör


4 portioner

4 skivor ryggbiff med fettkappan kvar

Marinad:

3 msk soja
1 msk barbequesås
3 msk olja
1 tsk honung
1 tsk sambal oelek
2 finrivna eller pressade vitlöksklyftor
0,25 dl rött vin
en liten nypa salt
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk nymalen svartpeppar

Kryddsmör:

125 g smör, rumsvarmt
2 schalottenlökar
2,5 msk rödvinsvinäger eller äppelcidervinäger
1 tsk koncentrerad kalvfond
1 tsk torkad dragon
0,5 tsk fint stött vitpeppar
0,5 dl finhackad persilja
salt

Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger, dragon, kalvfond och peppar. Låt sjuda på svag värme tills nästan all vätska kokat in. Låt svalna. Blanda sedan den avsvalnade lökblandningen med smöret och persilja och rör om ordentligt. Smaka av med salt. Forma till ägg eller spritsa rosor alternativt forma en rulle och lägg kallt i väntan på servering.

Blanda ingredienserna till marinaden och lägg köttet i den. Marinaden är smakrik och köttet måste inte ligga så länge för att ändå få fin smak. 1-2 timmar är perfekt. Låt den sista timmen vara i rumstemperatur. Grilla på het grill till önskad stekgrad. Jag tycker att medium är alldeles perfekt.

Servera biffen med någon god potatisrätt och sallad eller lätt förvällda primörer och en klick av det goda smöret. Detta är en rätt som kräver sitt vin, välj ett fruktigt och fylligt vin med mycket fattoner, t ex en bättre Zinfandel eller en Ripasso.


Receptet på kryddsmöret kommer från Allt om mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar