lördag 14 april 2012

Kalvdans med rabarber- och jordgubbskompott

Det händer ju här på bloggen att jag vurmar för svensk husmanskost och det svenska matarvet. Idag är en sån dag. Jag har den stora förmånen att ha en mjölkbonde i bekantskapskretsen och han har vänligen försett mig med råmjölk. Vilken skatt! Råmjölken är alltså den mjölk som kon producerar de första dagarna efter kalvning. Den är extra rik på fett och protein och ser ut som vaniljsås i färg och konsistens. Den är inte pastöriserad, så man ska hålla sig från att provsmaka den. Men att tillaga den som kalvdans är en fröjd. Kalvdans smakar som en blandning mellan crème brûlée och ostkaka. Lite seg konsistens men ändå len och med en generös smak av kardemumma eller kanel. Servera den med färska bär eller en god sylt och en klick grädde. Jag tillsatte lite vaniljstång i kalvdansen och innan servering hällde jag råsocker på halva och brände av som på en crème brûlée. Sen serverades den med en rabarber- och jordgubbskompott och lättvispad grädde. Ljuvligt!
Resterna av råmjölken hamnade i en stor sats med skrädmjölstekakor och det var inte heller dumt. 

Så om du har en mjölkbondekontakt, fjäska lite och be om 1 liter och gör sedan enligt receptet nedan.


Kalvdans med rabarber- och jordgubbskompott

8 portioner

1 liter råmjölk från andra eller tredje mjölkningen
3 msk socker
1 msk stött kardemumma eller kanel
2 krm salt
frön från en halv vaniljstång

2-3 rabarberstjälkar
15-20 jordgubbar eller motsvarande mängd frysta bär
1 tsk vaniljsocker
socker

Sätt ugnen på 150ºC.
Vispa ihop råmjölken med kryddorna. Häll i en smord, ugnsfast form. Grädda i vattenbad tills kalvdansen stelnat, detta tar 50-60 minuter.

Skala och skär rabarbern i små bitar. Ansa jordgubbarna och skär i skivor. Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull och tillsätt vaniljsocker och en rejäl nypa socker. Låt koka på svag värme tills rabarbern och jordgubbarna blivit mosiga i konsistensen. Smaka av med mer socker om så behövs.

Servera kalvdansen lätt ljummen med kompott och lättvispad grädde. Kaffe är riktigt gott till detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar