måndag 23 april 2012

Fläskkotlett med kokta betor och fetaostkräm

Jag älskar kombinationen av betor och fetaost och behöver egentligen inget tillbehör som kött eller fisk till. Och tanken var att just den här rätten skulle vara vegetarisk. Men så gick jag förbi Mannerströms saluhall och såg de fina kronkotletterna från gris ligga i disken och jag kunde inte motstå. Jag kom hem med en finfin kotlett och började sedan tillaga en gräsänkemiddag väl värdig en matnörd.
Det är inte så mycket recept över detta. Jag skalade 1 gulbeta och 2 rödbetor, delade i mindre klyftor och kokade i lättsaltat vatten. Kotletten skårades i fettet och landade i stekpannan tillsammans med en klick smör och en hel vitlöksklyfta. Salt och peppar på och sedan bryntes den till fin färg på båda sidor. Därefter sänkte jag värmen rejält och öste kotletten med den goda stekskyn. Den östes flera gånger tills köttsaften som kom ur kotletten vid ett lätt tryck, var klar och inte det minsta rosa.
Till detta gjorde jag en kräm på 1 matsked crème fraiche, en mosad bit fetaost, lite basilika och persilja, salt och peppar. Hela anrättningen fick dekoreras med ett strössel av gräslök och salladslök. 
Rätten kan beskrivas som saftig, syrlig, salt och söt och riktigt, riktigt god!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar