söndag 29 april 2012

Hamburgare med getost och syrad rödlök

Dags för en rätt som är perfekt för grillen. Hamburgare med getost och syrad rödlök. Den syrade löken behövs för att balansera den kraftiga smaken hos getosten. Sen är det ju vansinnigt gott med syrad lök, så jag ska inte snåla med detta tillbehör i sommar. Hamburgaren serverades på ljust surdegsbröd, hemslagen örtaioli och riktigt krispiga potatisklyftor. Ett glas Shiraz passade fint till både köttet och getosten. 






Hamburgare med getost, syrad rödlök och örtaioli


4 portioner

600 g finmalen nötfärs
2 msk kallt vatten
1 msk kalvfond
1 msk barbequesås
1 tsk lökpulver
1 krm rökt paprikapulver
1 tsk salt
2 tsk nymalen svartpeppar

1 rödlök
1 msk socker
1 msk rödvinsvinäger

1 äggula
1 vitlöksklyfta
1 tsk vinäger (rödvin eller vitvin)
1 tsk dijonsenap
1 dl neutral olja
0,5 dl mixade örter (persilja, gräslök, basilika)
1 krm torkad dragon
salt och svartpeppar

8 tunna skivor ljust surdegsbröd av levaintyp
4 skivor chèvre
1 tomat skuren i skivor
4 generösa salladsblad
1 dl crème fraiche
4 skivor bacon

potatisklyftor (jag penslar mina med olja blandad med salt, vitlökspulver och chilipulver)

Börja med att blanda rödvinsvinäger och socker, rör tills sockret löst sig. Skala och skiva rödlöken så tunt du kan. Lägg skivorna i vinägerblandningen. Rör om och låt stå, gärna upp emot en timme.

Vispa samman äggula, vinäger, dijonsenap och finriven vitlök. Tillsätt sedan oljan droppvis och vispa hela tiden. När majonnäsen börjar tjockna, kan oljan tillsättas i en jämn stråle under fortsatt noggrann vispning. Tillsätt örterna och smaka av med salt och peppar.

Tag crème fraichen och rör ner några matskedar av örtaiolin i den. Rör om och smaka av med mer salt och peppar. Detta blir hamburgerdressingen. Resterna av örtaiolin blir dip till potatisklyftorna.

Blanda nötfärsen med vatten, fond, barbequesås, lökpulver, paprikapulver, salt och peppar. Forma till 4 likstora hamburgare.

Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja i. Stek brödskivorna gyllene på båda sidor. Lägg upp på tallrikar. Stek sedan baconskivorna knapriga. Tag upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
Stek sedan hamburgarna. När köttsaften som kommer ur dem när man trycker lätt på dem, inte längre är rosa, är burgarna klara. Lägg getosten på hamburgarna och låt den smälta lätt.

Montera hamburgarna med lite dressing på brödet, sedan sallad, tomat, bacon, hamburgare och toppa med en generös driva av den syrade rödlöken. Avsluta med ytterligare en skiva bröd. Servera med potatisklyftor och resterna av örtaiolin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar