tisdag 1 maj 2012

Lax med ångade grönsaker och pepparrotskräm

Jag har investerat i en ny skål av typen pastaskål. En stor, vid skål med låga kanter, perfekt för rustika pastarätter, matiga sallader och vackra grönsaksrätter. Skålen rymmer flera portioner och tanken är att sätta fram skålen mitt på bordet, låta de hungriga själarna kasta sig på den och sedan njuta av maten och bara undslippa kommentarer om maten och hur dagen har varit. Som i italienska filmer och den löjliga Dolmioreklamen. Känslan när jag lade upp perfekt ångade grönsaker, kokta amandinepotatisar, stekt laxfilé och ringlade pepparrotskräm över, var en fånig, mild variant av lycka. Att sen få äta maten, det var lycka på riktigt!

Lax med ångade grönsaker och pepparrotskräm


4 portioner

4 laxfiléer
salt, peppar
smör eller olja för stekning

8 potatisar av typen amandine, mandelpotatis eller delikatesspotatis
8 blomkålsbuketter av något större modell
8 späda morötter
12 gröna sparrisar
8 späda knipplökar eller salladslökar
1 näve körsbärstomater
1 näve finhackad gräslök
25 g smör
1 msk finhackad dill
skalet från 1 citron

2 dl crème fraiche av valfri fetthalt
1 msk majonnäs
pepparrot, helst färsk, mängd efter smak och tycke
salt, peppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten med skalet kvar på. Lägg på en ånginsats på potatisgrytan och ångkoka morötterna och blomkålen. Lägg ner sparrisen när det återstår ca 10 minuter av koktiden. Övriga grönsaker tar ca 25-30 minuter att koka.

Blanda crème fraiche med pepparrot, majonnäs, salt och peppar. Låt stå och dra i väntan på servering.

Smält smöret i en kastrull och låt det brynas lätt. Sänk värmen till lägsta möjliga. Tillsätt dill och citronskal.

Stek laxen i lite matfett. Salta och peppra. När det kvarstår några minuters stektid, läggs delad knipplök eller salladslök i stekpannan och ges en lätt stekyta.

Lägg upp de koka grönsakerna och knipplöken i en stor, vid skål. Häll på citronsmöret och rör om. Strö över finhackad gräslök och körsbärstomater delade i halvor eller kvartar. Lägg laxbitarna överst och ringla sedan lite av pepparrotskrämen över laxen och grönsakerna. Låt resten av krämen serveras separat vid bordet.

Servera omgående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar