onsdag 16 maj 2012

Ravioli med tre sorters ost och örter

För matåret 2012 hade jag tre stycken mål. Baka franska macaroner, behärska bearnaisesåsen och göra egen pasta. Check, check och check. Min underbare make gav mig pastatillsatsen till min Kitchen aid och vilken pasta det blev! Detta blev en fullpoängare då både pastan fick fin smak och konsistens och då fyllningen blev riktigt smakrik. Jag kan inte annat än rekommendera er att göra den, framför allt om ni har någon typ av pastamaskin.










Ravioli med tre sorters ost och örter


4 portioner

Pastadeg:

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl durumvetemjöl
3-4 ägg (3 stora eller 4 små)
1 msk olivolja
2 msk vatten
2 tsk salt

Fyllning:

2 dl riven smakrik ost, här gruyère och västerbotten
200 g naturell färskost
1 liten finriven vitlöksklyfta
1 dl blandade, finhackade örter t ex basilika, persilja och gräslök
salt, peppar

Sallad:

1 rödlök
1 stor kvisttomat
1 näve körsbärstomater
0,5 fänkål
1 mozzarellaboll
1 näve blandade finhackade örter t ex basilika, persilja och gräslök
olivolja
vit balsamvinäger
salt, nymalen svartpeppar

Häll mjölet till pastadegen i en degblandare. Tillsätt saltet, olivoljan och vattnet och sedan lätt uppvispade ägg. Arbeta i degblandare till en smidig deg. Den ska inte fastna på fingrarna men ska gå att forma utan att den spricker. Rulla in degen i plastfolie och låt vila i kylen en knapp timme.

Under tiden som degen vilar, blandas alla ingredienser till fyllningen. Smaka av så att den ej blir för salt.

Skiva kvisttomaten, fänkålen och rödlöken riktigt tunt. Dela körsbärstomaterna i kvartar och dela mozzarellan med fingrarna i mindre bitar. Lägg i en serveringsskål, ringla över lite god olja och vinäger. Strö över örterna och lite salt och peppar.

Tag ut pastadegen ur kylen och dela i 4 bitar. Kör bitarna genom pastamaskinen upprepade gånger. Ju fler gånger, desto smidigare deg. Vi körde 8-10 gånger per degbit. Mjöla degen regelbundet, så den inte fastnar mellan valsarna. När degen känns riktigt smidig, kavla ut degen riktigt tunt mellan valsarna. Lägg pastaplattorna på ett mjölat bräde. Pensla hela plattorna med lite vatten och klicka ut lite fyllning på lagom avstånd från varandra på ena halvan av pastaplattorna. Vik över den andra halvan och tryck till runt fyllningen. Stansa ut runda eller fyrkantiga raviolis (eller skär med vass kniv). Upprepa proceduren med samtliga plattor tills all pastadeg är använd.

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Koka 2-4 minuter. Plocka upp med hålslev och lägg i serveringsskålen. Blanda om med salladen och servera. Servera med ett italienskt rödvin som t ex en Chianti, Sangiovese eller Montepulciano d'Abruzzo. Njut av vegetarisk mat när den är som allra, allra bäst!


Imorgon kommer ett gästblogginlägg från min norska svägerska Siri. Hon bjuder på laxtartar med mangoguacamole. Så på återseende imorgon då vi firar 17 maj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar