torsdag 17 maj 2012

Gästbloggning: laxtartar med mangoguacamole

Förra veckan var det premiär för gästbloggning på Cookie crumble. Idag är det dags för nästa gästbloggare att äntra scenen. Min fina svägerska Siri Heggelund, bosatt i Norge och med en mycket god smak för mat och porslin, delar med sig av en given succé. Jag har nog inte varit så tydlig med det, men hon är en av mina stora inspirationskällor vad gäller mat och dukning. Så när hon började prata om sin nya laxtartar, kastade jag snabbt ur mig frågan om hon ville gästblogga. Några dagar senare landar receptet och ett finfint foto i inboxen. Tack Siri!

Jag har valt att publicera inlägget på originalspråket, då norska är ett av de vackraste språken i mitt tycke och då jag tycker att just det här receptet inte innehåller konstiga ord som guleböj och tallefjant och andra norska ord som kan vara kluriga. Och så är det ju faktiskt Norges nationaldag idag, så då ska norskan inte översättas.
Förkortningen ss (spiseskje) betyder matsked. Om någon vill ha svensk översättning, maila mig eller skriv i kommentarsfältet, så ordnar jag det kvickt.

Så mina vänner, njut av en innovativ och fräsch laxtartar med topping på avocado och mango. Och kära grannar; gratulerer med dagen!


Laksetartar och guacamole med mango

4 portioner

Laksetartar;

250g laksefilet (sashimi-grade) - i Norge; Salma eller Sea Fraiche for eksempel 
1 sjalottløk 
3 ss gressløk 
1-2 ss god olivenolje 
evt pittelitt salt 

Skjær laksefilet i små kuber, finhakk sjalottløken og gressløken og bland alt sammen med olivenoljen - sett i kjøleskapet til opplegg. 

Guacamole med mango;

2 modne avokadoer 
1 sitron 
1 ss creme fraiche 
1 moden mango 
1 håndfull frisk koriander 
evt 1/2 - 1 rød chilli 
salt og pepper 

Kjør avokado, saften av 1/2 sitron og creme fraiche med stavmikser eller i foodprosessor. Finhakk koriander og evt chilli og bland dette i. Smak til med salt, pepper og sitron. 
Skjær mangoen i små terninger (4x4mm) og bland i - sett kjølig til bruk. Husk at den skal brukes med laksetartaren, både så den ikke tar over all smak, men også så den gir nok smak og syre til fisken. 

Så er det bare å legge opp - det finnes mange fine metallformer som kan kjøpes for formålet - jeg brukte en rund med dia på rundt 5 cm. Evt kan man lage sine egne med overheadpapir og tape, men da får man jo ikke en god grunn til å gå i kjøkkenbutikken en tråkig dag ;o) 


Imorgon bjuds ni på ett recept på min allra bästa rabarberpaj toppad med hemgjord, sjuden vaniljsås.

1 kommentar:

  1. Åh vad gott.
    jag jobbar i bland i Norge och brukar alltid unna mig ett restaurangbesök i Oslo på någon bättre restaurang och äta färsk fisk där!
    // Lena på Make Ahead Food

    SvaraRadera