söndag 20 maj 2012

Vad jag alltid har hemma

Det finns mycket tyckande om vad man måste ha hemma och vad som borde utgöra ens basskafferi. I åtminstone 10-talet av mina knappt 100 kokböcker, finns det en hälsning från författaren som profeterar kring måsten i köket. Jag tycker inte att alla kök måste ha alla dessa saker hemma. Det måste givetvis individualiseras efter hur man lagar mat och så klart, vad man tycker om. Vad jag har i min kyl skiljer sig markant från vad min mamma har i sin kyl, men det handlar om att vi lagar väldigt olika typer av mat. Nu brukar vi tipsa varandra en del och innehållet i kylarna börjar så sakteliga likna varandra, men jag hävdar inte att någon av oss har rätt eller fel. Hur jag gör mina köttbullar är inte mer rätt än hur någon annan gör. Jag ogillar verkligen när jag blir tillsagd att gör jag fel, när jag bara gör på ett annat sätt.
Däremot kan det finnas knep som man bör ta till för att enklare lyckas med saker. Som att alla ingredienser ska ha samma temperatur när man gör en majonnäs. Eller att en klick senap fungerar som emulgeringsmedel i vinägretter. Att steka när smöret tystnat. Att vända, inte vispa, ner mjölet i en sockerkakssmet.

Det jag vill skriva om i dagens inlägg är vad JAG alltid vill ha hemma och vilka maskiner jag har svårt att klara mig utan. Kanske kan det ge er tips, men det ska inte ses som ett pekfinger.

I kylen;
mjölk, ägg, smör, grädde eller crème fraiche eller yoghurt, en burk soltorkade tomater, en burk kapris, parmesan, dijonsenap, kalvfond, kycklingfond, mango chutney, sambal oelek, soja, persilja, gul lök, schalottenlök

I skafferiet;
rapsolja eller annan neutral olja, en god olivolja, balsamvinäger, vitvin- eller rödvinsvinäger, mjöl, socker, honung, Muttis krossade tomater, kaffe, te, salt, svartpeppar, konserverade bönor (stora vita, kidney eller kikärter), ströbröd, pasta (linguini och rigatoni), ris (långkornigt och basmati)

I frysen;
kyckling, vitfiskfiléer, gröna ärter, broccoli, bröd, bär, köttfärs

Framme på köksbänken;
vitlök, citron eller lime, tomater, basilika i kruka

Bland redskapen;
kaffemaskinen, degblandaren (Kitchen aid), en bra stavmixer, en bra kniv, stekpanna, 5 l-gryta, en kastrull, en ballongvisp och en stekpincett

Vad har du alltid hemma? Och vad har du svårt att klara dig utan? Lämna gärna en kommentar för att tipsa mig om fler saker som kan vara mig till nytta!2 kommentarer:

 1. Hej! Jag har startat en grupp på Facebook för Sveriges alla Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ). Tanken med gruppen är att stärka gemenskapen mellan bloggare (inom mat och bak) och därmed hitta en plats där vi alla kan diskutera, hjälpa, tipsa och prata om allt annat som hör blogglivet till. Vore jättekul om även du skulle vilja vara med. Klicka på länken och begär att gå med.
  Ha en härlig dag!
  Kram, Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa!

   Det låter som en jättebra idé! Jag har redan ansökt om att få gå med.

   Tack för inbjudan och ha en trevlig dag!

   Kram/Sara

   Radera