torsdag 3 maj 2012

Tom kha gai- thailändsk kycklingsoppa på mitt sätt

Cajunköket i New Orleans har en helig treeeinghet i form av lök, selleri och paprika. Nästan alla cajunrätter innehåller detta. Jag har också en helig treeinghet och det gäller nästan all min asiatiska mat som står på de 3 pelarna vitlök, ingefära och färsk chili. Dagens soppa är inget undantag. Den smakar väldigt thailändskt och är både mustig och stark. Enligt min man är detta den godaste soppa jag någonsin lagat och jag kan hålla med om att den kommer högt upp på listan. Jag tycker nog ändå att en god crème ninon eller en sammetslen blomkålssoppa slår denna soppa, men jag tycker absolut att ni ska prova denna. Den är definitivt en bjudrätt och tillsammans med kokospannkakor, som jag tipsar om i mitt nästa inlägg, blir det rent av en festmåltid.






Tom kha gai- thailändsk kycklingsoppa


6 portioner

2 kycklingfiléer
2 msk soja
2 msk neutral olja
1 tsk sambal oelek
1 finriven vitlöksklyfta
1 krm curry

1 vitlöksklyfta
1 färsk röd chili av typen spansk peppar
1 tumstor bit färsk ingefära
1 citrongräs
1 rödlök
3 salladslökar
2 stora morötter
5 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
6 dl kokosmjölk
1-2 msk röd currypasta
0,5 dl grädde av valfri fetthalt
0,5 dl finhackad färsk koriander
salt, svartpeppar
ev ljus maizenaredning
smör eller olja

några tunna rödlöksbåtar, finhackad gräslök och koriander till servering

Sätt ugnen på 200ºC.

Skiva kycklingen riktigt tunt. Blanda soja, olja, vitlök, sambal oelek och curry och vänd ner kycklingen i marinaden. Lägg upp kycklingen i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Kycklingen är klar efter ca 20 minuter, rör om efter halva tiden i ugnen.

Riv vitlöken och ingefäran fint. Finhacka chilin. Dela citrongräset i 3 delar och krossa dem grovt. Skär rödlöken i tunna båtar och skär salladslöken i sneda skivor. Skala och slanta morötterna.

Lägg en klick smör i botten av en kastrull och fräs hastigt vitlök, ingefära, chili och citrongräs. Låt dem inte brännas. Häll på vatten, kokosmjölk och tillsätt kycklingfond och 1 msk currypasta. Lägg ner rödlök, salladslök och morötter och låt soppan koka upp. Tillsätt grädde och låt koka tills morötterna är färdigkokta. Rör ner färsk koriander. Smaka av med salt och peppar och mer currypasta om du önskar mer hetta. För en lite tjockare soppa, kan man reda den med lite ljus maizenaredning.

Lägg upp kycklingen i botten på sopptallrikar. Häll den varma soppan över och strö över lite gräslök, koriander och rödlök. Servera genast!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar