måndag 21 maj 2012

Pannbiff med stekt lök och brynt lingonsmör

Pannbiff med lök äter vi inte ofta. Och inte begriper jag varför, för det är ju otroligt gott. Vi gör ofta färsbiff med andra smaker, men inte den klassiska husmanskosten. Pannbiffen serveras hos oss med ett gott mos, lök som fått brässera i buljong och den här gången även med brynt lingonsmör. Det var ett festligt tillbehör som klickades på pannbiffen så det fick smälta och rinna ner över biff och lök. Jag har inget mer att säga än att ni måste prova detta.






Pannbiff med stekt lök och brynt lingonsmör


4 portioner för den hungrige

Pannbiff:

500 g blandfärs
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 finhackad gul lök
1 rågad tesked dijonsenap
1 msk kalvfond
0,5-1 tsk salt
1 tsk finmalen svartpeppar
smör eller olja för stekning

Stekt lök:

2 gula lökar
3 rödlökar
1,5 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk soja
1 msk råsocker
salt, svartpeppar
smör eller olja för stekning

Lingonsmör:

50 g smör
0,5 dl lingonsylt

Börja med pannbiffarna. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla. Stek den finhackade löken i lite smör. Blanda ner ägg och lök i ströbrödsblandningen och blanda noga. Tillsätt senap, kalvfond, salt och peppar. Blanda om. Vänd sedan ner färsen och arbeta smeten så att den nätt och jämnt blir blandad. Tag en liten klick av smeten och stek i stekpanna. Detta är provbiten för avsmakning (jag ogillar rå färs, så jag smakar på detta sätt). Smaka av med mer salt och peppar om så behövs. Forma smeten till 8 pannbiffar, använd fuktade händer.
Stek pannbiffarna på hög värme med en klick smör i pannan. Ge dem en fin stekyta och lägg dem sedan i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen på  200ºC i ca 10-15 minuter.

Skiva lökarna i halvcentimetertjocka skivor. Bryn löken i lite smör i stekpannan som du stekt pannbiffarna i. Sänk värmen, slå på vatten, fond och soja och krydda med lite salt och peppar och råsocker. Låt brässera på låg värme tills löken mjuknat och vätskan kokat in.

Smält smöret till lingonsmöret i en kastrull. Låt det få en fin brun färg. Tag kastrullen från värmen när det börjar lukta kola. Tillsätt lingonsylten och rör om. Låt stå i väntan på servering. Smöret kommer att stelna och se lite ojämnt ut i färgen. Vill man undvika detta, kan man när smöret har stelnat, vispa det med elvisp.

Servera pannbiffarna under en generös driva lök med en klick lingonsmör på, ett gott potatismos och en sallad.


Nästa inlägg som kommer i övermorgon bjuder jag på en riktigt krämig potatissallad. Köp hem potatis, gräddfil, sockerärter, gräslök, dill, kapris och dijonsenap så ni är redo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar