onsdag 30 maj 2012

Capellini med bacon och svamp

Ok, jag får erkänna. Fotot på dagens rätt är verkligen inte mitt bästa. Inte så skarpt, inte så färgglatt och det gör verkligen inte rätten rättvisa. För detta är en riktigt god pasta som inte tar så lång tid att laga. Det handlar om att steka lite champinjoner, sen lite bacon, sen lite lök, blanda ihop det och binda ihop till en sås med hjälp av smetana. Och så kokt capellini till, änglahårspasta som är en riktigt tunn pasta och som tar blott 3 minuter på sig att koka klart. Så låt inte bilden lura er, låt detta bli en ny vardagsfavorit!


Capellini med bacon och svamp

6 portioner

6 portioner capellini, hos oss räckte 1 förp från Barilla

2 paket bacon
10 stora champinjoner
1 gul lök
0,5 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 burk smetana eller crème fraiche (2dl)
1 skvätt marsalavin, kan uteslutas
2 msk finhackad persilja
0,5 krm curry
0,5 krm paprikapulver
salt, peppar
smör

parmesan eller pecorino

Koka upp pastavatten, rikligt saltat.

Hacka bacon och skiva svampen. Finhacka löken och purjolöken, skiva vitlöken riktigt tunt.
Stek svampen i lite smör. Stek i omgångar så att svampen bryns, inte kokas i den vätska som den släpper ifrån sig. Låt persiljan steka med någon minut. Lägg upp svampen på ett fat.

Bryn baconet. När baconet börjar få lite färg, tillsätt lök och vitlök. Fräs detta ordentligt i några minuter, men akta så att inte löken bränns. Slå på en skvätt marsalavin. Lägg tillbaka svampen och klicka sedan i smetana eller crème fraiche. Tillsätt paprikapulver och curry, dessa två kryddor fungerar som smakförstärkare. Såsen kommer inte att smaka curry eller gulasch. Smaka av med salt och peppar. Sänk värmen och låt puttra under tiden som pastan kokas. 

Häll av pastan och spara några matskedar av kokvattnet som du tillsätter till pastasåsen. Detta tillför lite stärkelse till såsen och gör att såsen lättare blandas i pastan. Vänd ner pastan i stekpannan och blanda om ordentligt. Lägg upp i pastatallrikar och toppa med drivor av parmesan eller pecorinoost.


Lagom till fredagsmyset, tipsar Cookie crumble om cake pops. Ett bakverk som är roligt att göra och älskat av alla åldrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar