torsdag 10 maj 2012

Aloo gobi- indisk blomkål- och potatisgryta

Äntligen har jag börjat träffa rätt i smakerna vad gäller indisk matlagning. Åtminstone om man bortser från det här med styrkan på rätterna. Den här gången använde jag mig av en färsk röd chili som kändes rätt mild samt en nypa gult chilipulver som svärmor haft med sig från Indien. Låt oss säga att den sistnämnda nypan var i största laget och den här grytan som jag vill ha rätt så mild, fick en hetta motsvarande 3 av 4 pluppar. Ändå blev det fantastiskt gott. Potatisen gör grytan matig och ger en trevlig konsistens medan smaken kommer från blomkålen och de fantastiska kryddorna. Jag höftade rejält med kryddorna, så nedanstående angivelser är ungefärliga. Smaka av ofta och var försiktig med hettan. Ät grytan med ett varmt naanbröd och gärna en klick raita.






Aloo gobi


4 rejäla portioner

400 g blomkål
6 stora potatisar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili
1 tumstor bit färsk ingefära
1 tsk gult chilipulver (kan bytas mot en färsk grön chili)
2 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk gurkmeja
1 liten nypa curryblad, söndersmulade
6 gröna kardemummakapslar
1 dl grädde eller matlagningsyoghurt
0,5 dl finhackad färsk koriander
salt, svartpeppar
smör eller olja till stekning
vatten

Ansa blomkålen och dela i små buketter. Skala potatisen och dela i mindre bitar.
Hacka löken relativt fint. Finhacka den färska chilin och riv vitlöken och ingefäran fint. Mät upp kryddorna i förväg, detta är ett tillfälle då mise en place är extra viktigt.

Hetta upp smör eller olja i en stor gryta. Fräs vitlök, chili, ingefära och lök. Låt det mjukna men ej brännas. Strö över de torra kryddorna och låt dem fräsa en stund. Lägg ner blomkål och potatis och låt fräsa en kort stund. Häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker grönsakerna. Ge grytan ettuppkok och sänk sedan värmen så att den småkokar. Tillsätt grädden eller yoghurten och den färska koriandern och låt sedan småkoka tills potatisen och blomkålen är genomkokt. Smaka av med salt och svartpeppar. Om grytan är för stark, tillsätt mer grädde eller yoghurt. Om grytan är för lös, låt den reducera utan lock några minuter.

Strö över ytterligare lite färsk koriander vid servering. Servera med naanbröd och eventuellt med ris för den hungrige. Raita bör serveras till, både för att det är gott och då det svalkar ev hetta rejält.

På lördag kommer mitt recept på bearnaisesås och tips om hur man gör för att den inte ska skära sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar