söndag 27 maj 2012

Fikon- och getostfylld kotlettrad med morotspuré

Det här var ett av sådana recept som bara kommer till mig, nästan som en dagdröm. Och förutsättningarna för en riktigt god söndagsmiddag får anses finnas där, även om jag klantade mig 2 gånger under tillagningen. Mitt första misstag var när jag skar upp den benfria kotlettraden för att få en stor fläskplatta. Plattan blev väldigt avlång, vilket ju givetvis hängde ihop med att jag skar upp den åt "fel håll". Nåväl, den gick ändå att fylla, rulla ihop och sedan binda ihop med steksnöre till rulle som höll formen. Nästa misstag var när jag jag brynt rullen och sedan stoppade in den i ugnen för att eftersteka. Mitt minne nuförtiden är klart försämrat, varpå jag ALLTID använder timern på ugnen för att inte glömma bort vad jag håller på med. Den här gången glömde jag att sätta timern! Rullen fick stå några minuter för länge vilket resulterade i 80ºC innertemperatur, vilket var klart mer än mina önskade 70... Kotlettraden blev således aningen torr. Om den inte hade glömts bort, hade detta blivit en fullträff... Så jag tycker ändå att ni ska prova, tänka en gång extra på hur ni skär upp plattan och sedan använder timer eller köttermometer. Då blir detta en ljuvlig bjudrätt! Som idag, på mors dag!Fikon- och getostfylld kotlettrad med rostad potatis och morotspuré

4 portioner

1 bit benfri fläskkotlettrad eller fläskytterfilé (samma sak) på knappt 1 kg
2 färska fikon eller för mer smak, 3-4 torkade fikon
1 liten ask bredbar getfärskost, ca 150 g
1 näve valnötter
1 näve finhackad persilja och basilika
salt, peppar
smör

8 potatisar av fast sort
2 msk neutral olja
salt

4 morötter
2 msk smör
salt

Börja med att sätt ugnen på 200ºC. Skär potatisen i centimetertjocka skivor med skalet kvar på. Lägg ner skivorna i en plastpåse, häll på oljan och en nypa salt. Skaka påsen så att oljan blandas runt bland potatisen. Häll ut potatisen på en bakpappersklädd plåt och sätt in i ugnen. Låt baka tills potatisen fått fin färg och är mjuk. Detta tar upp till 30 minuter. 

Skala morötterna och dela i små bitar. Koka i lättsaltat vatten.

Putsa bort det värsta fettet från kotlettraden. Filéa fläsket så att du får en större rektangulär platta. 
Blanda finhackade fikon, getost, örter och grovhackade nötter. Bred denna fyllning på fläskplattan. Rulla ihop som en rulltårta. Fäst med tandpetare eller ännu hellre steksnöre.
Salta och peppra och bryn fläskrullen i stekpanna så att den får fin färg runtom. Den kan vara lite svår att vända på i stekpannan så en stekpincett och en stekspade kan vara på sin plats. Lägg sedan rullen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen. Låt eftersteka tills innertemperaturen är ca 70ºC. Låt sedan rullen vila inslagen i folie i rumstemperatur.

Häll av vattnet från morötterna. Mixa med stavmixer och tillsätt smör och salt. Purén ska vara riktigt len och sammetsliknande. 

Skär upp fläskrullen och servera med morotspuré, rostad potatis och en god blandad sallad med en vinägrett på. Till denna rätt kan du gärna servera en fyllig Shiraz eller varför inte ett Bordeauxvin?


Imorgon kommer det en ny indisk rätt, en vegetarisk gryta med färskost och gröna ärter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar