fredag 18 maj 2012

Rabarberpaj med vaniljsås

Det är få primörer som är så goda som rabarber. Och vi har turen att ha två plantor som ger rätt så riklig skörd. Oftast hamnar rabarbern i en syrlig paj och då gärna i sällskap med jordgubbar. Jag gillar också kompott som tillbehör till en crème brûlée eller en god vaniljglass. Så här på Kristi himmelfärdsdagen, blir det en hederlig paj med en krämig, hemgjord vaniljsås. Just hemgjord vaniljsås är såpass enkelt att göra, att jag med stor sannolikhet aldrig kommer att servera vaniljvisp eller liknande igen.Rabarberpaj med sjuden vaniljsås


1 stor pajform

Paj:

8 rabarberstjälkar
2 msk råsocker
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100-150 g smör

Vaniljsås:

4 äggulor
3 dl gräddmjölk
0,5 dl strösocker
1 vaniljstång

Börja med vaniljsåsen så att den hinner svalna innan servering. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp gräddmjölken tillsammans med vaniljstången och vaniljfröna. Ställ kastrullen åt sidan. Vispa äggulor och strösocker riktigt pösigt. Häll gräddmjölken över äggtoddyn och vispa noggrant. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och låt sedan blandningen sjuda på spisen. Såsen ska ej koka! Låt sjuda tills såsen börjar bli simmig i konsistensen. Ställ kastrullen i kallt vattenbad för att svalna. När den svalnar tjocknar den ytterligare. Förvara sedan såsen i kylen i väntan på servering. För extra lyxig sås, kan man vända ner vispad grädde före servering.

Och så dags för pajen. Sätt ugnen på 200ºC. Skala rabarbern och dela i små bitar. Lägg bitarna i botten av en smord pajform. Blanda råsockret med rabarbern.
Blanda vetemjöl, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Strö blandningen över rabarbern. Hyvla sedan kylskåpskallt smör över hela pajen. Smöret ska täcka ordentligt. Ställ in pajen i ugnen. Efter ca 5 minuter bör man titta till pajen och ev hyvla mer smör över de partier där smöret kan ha smält undan. Grädda sedan pajen i 15-20 minuter tills pajen fått en fin, gyllene färg. Låt den sedan svalna något så att den hinner bilda en lätt knaprig yta. Detta är en paj med en riktigt fin knäckig smak som bäst framhävs om pajen serveras lätt ljummen.

Missa inte morgondagens inlägg om lördagslyx; calzone på surdegsbotten. Gott som tusan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar