tisdag 8 maj 2012

Hallonpannacotta

Denna hallonpannacotta lagade jag för 2 månader sedan och har därefter helt förträngt det, vilket är konstigt med tanke på dess fantastiska smak. Jag har sagt det förut men det tål att upprepas, pannacotta är en fantastisk dessert. Enkel att göra, vacker att se på, underbar att äta och går att förbereda i god tid. Den blir faktiskt bäst om man gör den en dag innan man tänkt servera den.
Detta recept kommer från Allt om mat och som vanligt har jag gjort smärre justeringar med tillägg av vaniljstång i pannacottan. Här toppas pannacottan med en skogsbärskaramell. Lent, sött, syrligt och syndigt gott! 


Hallonpannacotta med skogsbärskaramell

10 portioner

Pannacotta:

4 gelatinblad
10 dl vispgrädde
1 dl socker
125 g hallon
0,5 vaniljstång (kan uteslutas)

Karamell:

4 msk strösocker
1,5 dl vatten
125 g hallon
125 g björnbär
0,5 st vaniljstång

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg hälften tillsammans med halva stången i en kastrull. Slå på grädde, socker och hallon och koka upp. Sila av stång och hallonkärnor genom en finmaskig sil. Krama ur gelatinbladen och vispa ned dem i den varma gräddblandningen. Häll upp i vackra serveringsglas, låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan kallt i kylskåp.

Häll bären till karamellen i en kastrull. Slå på vatten, socker, resten av vaniljfröna och den överblivna vaniljstångshalvan. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 5 min. Plocka upp vaniljstången och låt sedan karamellen svalna. Förvara i kylskåp i väntan på servering.

Strax före servering fördelas karamellen ovanpå pannacottan. Njut!

Missa inte nästa inlägg som handlar om en kryddig vegetarisk rätt, den indiska aloo gobin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar