söndag 6 maj 2012

Franska macaroner

Det finns många saker som är svårt med macaroner. Som hur man ska stava och uttala namnet till exempel. Makroner? Macaroner? Franska macaroner? Och sen till bakningen. Jag använder äggvita som separerats från gulan minst ett dygn tidigare, sedan får vitan stå framme i rumstemperatur någon timme innan bakning för att inte vara kall. Mandelmjölet har jag köpt på Lidl och det är alldeles perfekt. Jag använder mig av en silikonmatta från Lékué och hemligheten är att inte spritsa ut för mycket smet, då rinner den över den lilla silikonkanten. Innan jag hade macaronmattan, ritade jag rundlar på bakplåtspapper och spritsade i mitten av dessa, rakt uppifrån och med ett försök till ett jämnt tryck på spritspåsen. Låt de utspritsade kakorna stå i rumstemperatur minst 45 minuter innan gräddning. Det minskar risken för att kakorna spricker och dessutom får man den karakteristiska lilla foten på kakan efter gräddning. När kakorna har gräddats, får de svalna helt på plåten och lossas därefter försiktigt med en liten spatel. Det är mina knep och det ger rätt fina kakor, om jag får säga det själv.


Franska macaroner

24 dubbla

Macaroner:

100 g mandelmjöl (skållad, mald och siktad mandel)
180 g florsocker
80 g äggvita
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
karamellfärg

Fyllning:

70 g smör
1 äggula
50 g mörk choklad 
1-1,5 dl florsocker
1-2 tsk päronkonjak eller mörk rom

Vispa äggvitan till en styv maräng tillsammans med strösockret.  Blanda mandelmjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vänd ner marängen i mandelblandningen och vänd runt så att äggvitan blandar sig ordentligt med mandeln och sockret. Detta ger en halvseg smet som ändå är lösare än vad man tror med tanke den styva äggvitan.
Dela upp smeten i små bunkar, antalet bunkar avgörs av hur många färger man önskar. Droppa i karamellfärg och rör om ordentligt. Häll upp i spritspåsar och spritsa på bakplåtspappersklädda plåtar (gör gärna knappt enkronestora rundlar med några centimeters avstånd på pappret) eller på macaronmatta. 

Låt kakorna vila ogräddade minst 45 min. Grädda sedan i mitten av ugnen i 175ºC värme (ej varmluft) i 11 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

Under tiden som kakorna svalnar, förbereds ganachen som blir till fyllning. Rör rumsvarmt smör med 1 dl florsocker. Rör sedan ner äggulan. Smält chokladen i microvågsugn eller i vattenbad. Rör ner chokladen i smörkrämen. Tillsätt päronkonjak eller rom. Tillsätt ev mer florsocker om konsistensen är för lös. Krämen ska var just krämig men samtidigt fast nog att kunna spritsas och hålla ihop kakorna.

När kakorna svalnat, lossas de från underlaget. Spritsa en klick ganache på hälften av kakorna och lägg resten av kakorna ovanpå. Förvara i burk i kylen.


Missa inte morgondagens inlägg då min kollega Dejan gästbloggar om en riktigt lyxig lasagne!

2 kommentarer:

 1. De var veldig fine og gode, så jeg skal gjøre ett lite forsøk til før jeg gir opp og bestiller makroner istedet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Siri!

   Jag tycker absolut att du ska testa igen och jag tror att du kommer att lyckas! Ett knep till man kan ta till om man får toppiga macaroner när man spritsat ut dem, är att slå plåten mot köksbänken ett par gånger. Då sjunker de ihop lite. Låt dem sen torka en stund innan gräddning.

   Lycka till!

   Hälsar

   Sara

   Radera