lördag 19 maj 2012

Calzone på surdeg

Pizzabageriet i Askim har varit i farten igen. Vi var himla sugna på att testa att baka inbakad pizza och sagt och gjort. Calzone med ananas blev det och jag måste säga att rent smakmässigt finns det ingen anledning till att köpa pizza framöver. Däremot kan väl själva tidsaspekten göra det värt att någon gång få unna sig en köpt pizza, för en god hemgjord pizza kräver lite planering och tar lite tid. I gengäld får man en pizza med en betydligt godare botten än hos den lokala pizzerian och dessutom blir den magrare, vilket kan vara skönt för samvetet. Jag gräddar min pizza på baksten och då får jag dessutom använda min brödspade. Det känns som pizzabakning på hög nivå.
Calzone på surdeg


4 stora pizzor

Pizzadeg:


10 g jäst
50 g vetesurdegsgrund
50 g rågsurdegsgrund
5 dl vatten
3 tsk salt
700 g vetemjöl special

Fyllning:

100 g kokt skinka
1 mozzarellaboll
200 g riven ost
1 liten burk ananas
1 sats tomatsås (det blir lite över)
neutral olja

Tomatsås:

1 burk krossade tomater
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk råsocker
1 tsk nymalen svartpeppar
0,5 tsk italiensk salladskrydda
2 tsk torkad oregano
några stänk balsamvinäger

Blanda alla ingredienser till degen utom salt i en bunke och arbeta med degblandare i minst 5 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 2 minuter. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten. Degen får alltså kalljäsa i många timmar, ca 18-20 timmar.

Värm ugnen till 250°C (225°C varmluft) och ställ in en plåt mitt i ugnen. Om du har baksten, sätts den in i ugnen först, därefter värms ugnen till 250ºC varmluft.

Blanda ingredienserna till tomatsåsen i en bunke. Då tomatsåsen blir uppvärmd i ugnen, lät jag såsen blandas kall.

Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem på bakplåtspapper på en separat plåt. Om du har baksten kavlas degen ut på mjölat bakbord och överförs till stenen med en bakspade.
Pensla med lite olja på pizzabotten. Fördela tomatsås, riven ost, strimlad mozzarella, strimlad skinka och ananasbitar på degbotten. Låt de yttersta delarna av degen vara utan fyllning, så att degen går att nypa ihop. Vik över halva botten över den andra. Nyp ihop kanterna ordentligt, så att fyllningen inte åker ut. För över bakplåtspappret på den heta plåten i ugnen eller för över med bakspade till bakstenen. Grädda 2 pizzor åt gången i ca 10-12 minuter tills pizzorna jäst upp och fått fin, färg. 


Servera med en vitkålssallad eller en god blandad sallad med en vinägrett. Ett rödvin av typen pinot noir eller en lättare cabernet sauvignon passar fint till. 

På måndag kommer bloggen att handla om god, svensk husmanskost. Det blir mina pannbiffar med brässerad lök och brynt lingonsmör. Någon som blir sugen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar