onsdag 23 maj 2012

Krämig potatissallad med grillspett

Tro det eller ej, men dagens mat är restmat. Vi hade en liten kantbit av en oxfilé, en chorizo och några ynkliga amandinepotatisar och detta blev resultatet. Godare än en pytt och riktigt festligt. Det går givetvis att göra spetten på annat kött än oxfilé. Entrecôte, ryggbiff, fläskfilé, fläskytterfilé och kycklingfilé går lika bra. Det är dock viktigt att köttet inte behöver grillas längre än chorizon, välj då hellre att göra två olika sorters spett.






Krämig potatissallad med grillspett


2 portioner

Potatissallad:

8-10 amandinepotatisar eller motsvarande mängd delikatesspotatis
1 näve sockerärter
5 cm gurka
5 cm purjolök
15 cocktailkapris
1 dl gräddfil eller crème fraiche
2 msk majonnäs
1 rågad tesked dijonsenap
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
salt, svartpeppar


Grillspett:

200 g mört nötkött
1 chorizo
2 msk neutral olja
1 msk soja
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk rökig barbequesås
svartpeppar


Börja med marinaden. Blanda olja, soja, vitlök, barbequesås och lite peppar och rör ihop. Skär nötköttet i så bitar och lägg ner i marinaden. Låt stå 30-45 minuter.

Koka potatisen med skalen kvar på. Blanda gräddfil, majonnäs, senap, dill och gräslök i botten av en serveringsskål. Salta och peppra och smaka på röran. Strimla sockerärterna och hacka purjolöken. Blanda ner i dressingen. Låt den kokta svalna något och vänd sedan ner den i dressingen. Toppa med lite nymalen peppar och kapris.

Trä upp köttet på spett (träspett bör blötläggas minst 30 min). Varva varannan kött, varannan korvbit. Grilla tills kött och korv fått fin färg. Servera med potatissalladen.






Nästa inlägg kommer att handla om en dessert, nämligen lakritspannacotta med hallon. Återkom i övermorgon så får ni se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar