fredag 27 april 2012

Shepherd's pie

I lördags tipsade jag om ragu bolognese och följer man receptet så blir det en rejäl gryta med den goda ragun. Jag lät resterna hamna i min variant av shepherd's pie. Jag vet, den är inte äkta då den är gjord på nötkött och inte lamm. Och någon worcestershiresås finns det inte i den heller. Men min variant blev ändå minst sagt lyckad. Fyllig och god smak på hela rätten och så en fräsch sallad till det. Dessutom är den god i matlådan, men undvik att frysa in den. Potatismos blir aldrig gott efter frysning!


Shepherd's pie

6 portioner

1 liter av en riktigt god bolognese, gärna efter detta recept
1 kg mjölig potatis
1 dl riven smakrik ost t ex Prästost eller Västerbottenost
2 dl mjölk
25 g smör
salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 225º.
Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Pressa den genom potatispress eller mosa till mos med potatisstöt eller elvisp. Tillsätt mjölken och smöret och vispa moset riktigt fluffigt under tiden som smöret smälter i moset. Tillsätt osten och smaka av med salt och vitpeppar.

Bred ut bolognesen på bottnen av en ugnsfast form. Spritsa eller bred ut moset över bolognesen. Om du breder ut den med sked, se till att forma små toppar och gärna ett vackert mönster med en gaffel.
Gratinera i ugnen tills moset fått fin färg och det puttrar upp lite bolognese på sidorna. Då vet man att rätten ordentligt varm.

Servera med en god sallad, gärna med en syrlig vinägrett på.

Om man vill kan man röra ner en äggula i moset för en vackrare färg. I det här fallet tyckte jag inte att det tillförde något extra, så jag hoppade över äggulan.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar