fredag 30 mars 2012

Fransk chokladtårta

När maken och jag hade influensan för några veckor sedan, hade jag febriga drömmar om fransk chokladtårta. Vilket öde att drömma om något så gott, men inte ha kraften att baka den. Det första jag gjorde när kraften återkom, var att baka en chokladstinn tårta som hette duga. Den serverades med en ljummen hallonsås och grädde från gräddsifonen (en julklapp som jag börjat experimentera lite med). Dekorera kakan med några choklad- eller marsipanägg och du har den ultimata påsktårtan!


Fransk chokladtårta


12 bitar

175 g mörk choklad, undvik blockchoklad
175 g smör
2 dl socker
3 ägg
1, 75 dl vetemjöl
2 msk espresso eller riktigt starkt bryggkaffe

Glasyr:
150 g mörk choklad
1 dl grädde
25 g smör

Sätt ugnen på 200ºC.
Smält smöret i en kastrull och ställ kastrullen åt sidan. Tillsätt finhackad mörk choklad och rör tills chokladen smält. Häll över i en större bunke. Separera äggulan från äggvitan. Tillsätt äggulorna och sockret till chokladblandningen och rör om ordentligt. Tillsätt kaffet och sikta ner mjölet. Rör om noga. Vispa äggvitorna riktigt fluffigt. Vänd ner äggvitorna försiktigt i chokladsmeten.

Häll smeten i en smörad och bröad bakform med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter. Kakan ska vara nätt och jämnt klar i mitten, på gränsen till kladdig när den är klar. Tag ut den och låt den svalna.

Koka upp grädden och ställ kastrullen åt sidan. Tillsätt finhackad choklad och rör om tills den smält. Smält ner smöret. Häll upp glasyren på den avsvalnade kakan. Ställ kallt i väntan på servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar