onsdag 14 mars 2012

Kyckling i grön curry

Då var det dags för veckans andra kycklingrätt. Detta är en relativt stark rätt med både grön chili och grön currypasta. För en mindre stark rätt, se till att ta bort kärnor från chilin och minska på currypastan. Mitt tips är, oavsett vad man lagar, att smaka av ofta. Då slipper man obehagliga överraskningar vid servering.Kyckling i grön curry


4 portioner

4 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 rödlök
1 broccolistånd
1 burk kokosmjölk à 400 ml
1 tumstor bit färsk ingefära
1 stor vitlöksklyfta
1 stjälk citrongräs
1 grön chili
1 bananschalottenlök
1-2 msk grön currypasta
1 tsk soja
2 msk mango chutney
några kvistar hackad thaibasilika
salt, peppar
olja eller smör

Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka bitar.

Dela paprikan i mindre bitar. Skär rödlöken i mindre båtar. Dela broccolin i små buketter.
Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka schalottenlöken. Riv ingefäran och vitlöken riktigt fint. Dela citrongräset i 3 bitar.

Bryn kycklingfiléerna i lite olja eller smör, krydda med salt och peppar. Hetta upp en kastrull och ha i lite matfett. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili. Det ska bli mjukt men ej ta färg. Tillsätt den mindre mängden currypasta och fräs detta hastigt. Häll i kokosmjölk och sänk värmen. Tillsätt soja, mango chutney och citrongräs. Låt sjuda några minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Tillsätt mer currypasta om du önskar mer hetta.

Tillsätt broccoli, lök och paprika till kycklingen. Låt fräsa några minuter. Plocka ur citrongräset ur kastrullen och häll såsen på kycklingen. Låt sedan sjuda tills kycklingen är genomstekt och grönsakerna mjuknat något men fortfarande är spänstiga. Tillsätt den hackade thaibasilikan. Servera med ris och limeklyftor.

1 kommentar: