måndag 26 mars 2012

Rotmos och fläsklägg

Då var våffeldagen överstökad. Vi började dagen med fönsterputsning och åt sedan våfflor med blåbärssylt smaksatt med punsch och vispad grädde. Riktigt gott och nostalgiskt! Och då kom jag att tänka på att jag för några veckor sedan lagade en annan svensk klassiker som jag inte bloggat om ännu. Rotmos och fläsklägg. En rätt som man endera älskar eller hatar. Jag tillhör den första skaran. Så här gör jag:Rotmos och fläsklägg


4 portioner

1 rimmad fläsklägg, ca 1,3 kg
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
2 persiljekvistar
salt
vatten

6 potatisar
1 kålrot, ca 600 g
3 morötter
25 g smör
salt, vitpeppar

Klyfta löken och dela moroten i mindre bitar. Lägg i en stor gryta tillsammans med lagerblad, pepparkorn och persilja. Skölj av fläskläggen och lägg den i grytan. Täck med vatten och tillsätt en nypa salt. Koka upp och skumma av det skum som bildas. Låt koka tills läggen känns mör och är mjuk när man provar med provsticka. 1 timmes koktid per kg är en vettig tidsuppskattning.

När läggen har en dryg halvtimme kvar att koka, påbörjas kokningen av rotfrukterna. Salta kokvattnet. Pressa sedan de kokta rotfrukterna genom en potatispress. Rör ner smöret. Om du önskar ett lösare mos, späd med lite av fläskspadet. Smaka av med salt och vitpeppar.

Rensa fläskläggen från svål och fett samt skär loss benet från köttet. Detta kan ta några minuter så varmhåll moset och lägg det rensade fläsket på en uppvärmd tallrik eller på locket som du vänt upp och ner över grytan med det varma spadet kvar i.

Servera rotmoset och fläskläggen med en stor klick senap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar