tisdag 6 mars 2012

Citron- och passionsfruktstiramisu

Vårsolen skiner, det börjar anas knoppar på körsbärsträdet vid vår entré och snödropparna har kommit upp ur rabatten. Det ingjuter helt klart hopp hos mig! Och en önskan att fylla huset med tulpaner, plantera påskliljor i krukor på trappan och laga färgglada rätter med syrlig smak. Så i lördags slängde jag ihop en snabb citron- och passionsfruktstiramisu till efterrätt. Den blir helt klart godast om den får stå några timmar innan servering, så den får kladda till sig ordentligt. Syrligt och fräscht och som en liten sol i dessertskålen. Prova!


Citron- och passionsfruktstiramisu


2 portioner

0,5 - 0,75 dl vispgrädde
1/3 förpackning mascarponeost
2-3 msk lemon curd
4 savoiardikex
några cl av Limoncello (citronlikör) eller Passoa (passionsfruktslikör)
1 passionsfrukt

Vispa grädden lätt. Blanda med färskosten. Tillsätt lemon curd, börja med den mindre mängden och smaka av först, tillsätt mer om du önskar tydligare syra.
Häll upp några cl likör i botten av djup tallrik. Bryt kexen till en storlek som passar den portionsform du ska servera ur.
Lägg en klick av ostblandningen i botten av formen. Doppa kexen hastigt i likören och varva sedan kex och ostblandning, avsluta med ostblandning. Täck med plastfolie och ställ kallt i några timmar innan servering. Vid servering, dela passionsfrukten och skrapa ur innehållet. Fördela frukten över tiramisun.


2 kommentarer:

  1. Vilken smarrig efterrätt! Verkar dessutom enkel att göra...

    SvaraRadera
  2. Den var jättelätt och snabb att göra. Prova!

    SvaraRadera