måndag 19 mars 2012

Barrique

Det har varit några dagars bloggvila. Detta på grund av att vi firat min mans 30-årsdag i flera dagar och mellan dessa firande har jag varit i det närmaste soffliggande. Jag är inte riktigt kry, tyvärr, men hoppas på bättring. Nu måste man ju äta även om man är sjuk och mat har det lagats. Det ska dock inte dagens inlägg handla om. I fredags var vi på restaurang Barrique på Lorensbergsgatan i Göteborg, detta besök var en del av min present till min man. Vi har varit där förut och var då mycket nöjda. Den inställningen har inte ändrats. Snarare är jag än mer förtjust i detta ställe och snart förstår ni varför.

Jag hade i förväg bokat in gourmetmenyn bestående av 3 små förrätter, 2 varmrätter, ost och dessert, samtliga med tillhörande vin varav tre olika viner till osten. Priset är 1190 för hela paketet inkl dryck. Som aptitretare fick vi en liten klick mousse på rökt ål serverad med tomat och krutongsmulor. Liten men naggande god. Mild och fin smak från ålen och en god krispighet av brödet. Detta fick fart på smaklökarna.
Förrätterna serverades alla 3 på samma tallrik. En hummersoppa med skaldjursknyte, fantastiskt krämig och nästan som att dricka sammet. Enda negativa var att själva knytet var svårt att dela i koppen, men soppan var inget annat än en fullträff. En liten pilgrimsmussla försiktigt halstrad, serverad på en len blomkålspuré och med en kalvfondsvierge och mandelspån. Genialiskt att kombinera en salt kalvfond med en söt mussla. Och så ankleverterrinen med sultanrussin och hasselnötter. Jag har tidigare ansett att lever inte är något för mig och jag var skeptisk innan jag fått smaka. Det borde jag inte ha varit, för det kan ha varit det godaste jag ätit i mitt liv! Vinvalet till terrinen, en blandning av de fyra grand cru-druvorna från Alsace (Gewurztraminer, Muscat, Riesling och Pinot gris) var kanske lite för försiktigt för min smak. Jag hade föredragit ett vin med ännu mer sötma. Men oj så gott ändå. Förrätten får 5 av 5 möjliga kaksmulor.

Den första varmrätten var en lättpocherad bleka serverad med savoykål, potatispuré med västerbottenost och en ljuvlig vitvinssås. Milda fina smaker där fisken verkligen kom till sin rätt. Och den var perfekt pocherad och skivade sig enkelt vid ett lätt tryck. Lite laxrom på toppen gav en fin sälta och savoykålen var precis lagom krispig för att ge lite tuggmotstånd mot i övrigt lena konsistenser.

Den andra varmrätten, ett confiterat anklår med potatis- och lökpuré, puylinser och en vierge med sidfläsk, var snudd på magiskt. Anklåret var mört så det smälte i munnen, likaså purén. Och så viergen med sidfläsk. Som en smakexplosion i munnen. Himmel så gott! Varmrätterna får även dessa 5 av 5 möjliga kaksmulor.

En osttallrik som mellanrätt, franska ostar vars namn jag i skrivande stund ej längre minns, tunna skivor av lättrostad frukt- och nötbröd, äppel- och tomatmarmelad. Gott, smakrikt, men inte kvällens höjdpunkt. Jag anser sällan att osttallriken är en middags höjdpunkt, men ändå vill jag gärna ha den för göra en middag fulländad. Och det var precis så även denna kväll.

Desserten bestod av en mörk chokladmousse serverad med apelsinglass, apelsinfiléer och nötter. Otroligt god och fina kontraster mellan den mörka, nästan intensiva moussen och den lena glassen.
Jo, det blev 5 av 5 kaksmulor även här.

Servicen är oklanderlig. Maten är förstklassig och mäter sig väl med stjärnkrogarnas. Stämningen är lite mer gemytlig och avslappnad, vilket tilltalar mig. Här kan man slinka in, sätta sig i baren och beställa en rätt och ett glas utan att vare sig vara alltför uppklädd eller rustad med stora plånboken.

Så, Barrique, vi kommer att komma tillbaka snart, för detta var ett underbart besök!

2 kommentarer:

 1. Vattnas i munnen när jag läser denna poetiska målande beskrivning av denna måltid! :-) Fin blogg du har! :-) kram Maria

  SvaraRadera
 2. Hej Maria!
  Trevligt att du har hittat hit. Om det vattnas i munnen, så har bloggen uppfyllt sitt syfte. =) Det är såna här kommentarer som får mig att vilja fortsätta.

  Kram

  Sara

  SvaraRadera