lördag 10 mars 2012

Kantarellpasta med oxfilé

Det finns en mysig fransk butik belägen på Södra Larmgatan i Göteborg. Den heter La Maison Francaise och där finner man bland annat goda oljor, vinägrar, dijonsenap, marmelader, ostar, macaroner och smaksatt pasta. Man kan köpa fina presentkorgar som garanterat gör mottagaren lycklig. Vi har testat olika produkter från dem, bland annat blåbärspasta och kantarellpasta. Dagens inlägg handlar om kantarellpastan som har en tydlig och fin smak av just kantareller. Blandad med en sås med oxfilé, rostad paprika, grädde och portvin, blev detta en riktigt festlig och lättlagad måltid.







Kantarellpasta med oxfilé


4 portioner

1 förp kantarellpasta (kan ersättas med vanlig pasta och kantareller i valfri mängd)
300-400 g oxfilé
2 vitlöksklyftor
3 bananschalottenlökar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 dl crème fraiche
1-1,5 dl grädde av valfri fetthalt
1 msk fransk senap
1 tsk soja
2 tsk balsamvinäger
en skvätt portvin (några cl)
0,5 dl hackad persilja och timjan
0,5 tsk finstött grönpeppar
smör
salt, peppar, paprikapulver, curry

Börja med att dela paprikorna i bitar, ansa från kärnhus och rosta i ugnen på hög värme tills paprikorna blivit sotade i skinnet. Koka upp pastavattnet.
Putsa oxfilén och skär den i strimlor. Finhacka vitlöken och schalottenlöken och hacka örterna.
Smält lite smör i en kastrull och stek löken och vitlöken tills den börjat mjukna men ej fått färg. Klicka i crème fraiche, häll på grädde, soja, vinäger, portvin och klicka i senapen. Dofta över lite paprikapulver och curry (fungerar endast som smakförstärkare, det ska ej ge en currysmak i sig). Tillsätt färskmalen svartpeppar, grönpeppar och salt samt örterna. Smaka av med mer kryddor om så behövs. För mer syra, tillsätt mer vinäger.

Dra skinnet från de rostade paprikorna och strimla dem sedan.

När pastan börjar närma sig al dente, är det dags att hastigt steka oxfilén. Krydda den med salt och peppar och ge den en lätt stekyta. Den ska fortfarande vara rosa inuti, så det ska gå snabbt.
Vänd ner oxfilén och paprikorna i såsen och blanda sedan allt med pastan. Servera med finriven parmesanost eller pecorino.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar