onsdag 28 mars 2012

Spaghetti bolognese

Det är dags för en återbloggning av ett av mina äldsta recept. Bolognese! En av mina absoluta favoriträtter och den rätt som jag alltid lagar första dagen hemma efter en resa. Det är en av de få rätter som jag verkligen kan längta mig tokig efter. Det här är fredagsmys och söndagsmiddag och bjudmat i ett. Den blir godast om den får puttra en stund. Jag serverar den med bavette, en bredare spaghetti, toppar med parmesan och gärna en balsamicoslungad ruccolasallad. 






Spaghetti bolognese


6 portioner

6 portioner spaghetti eller linguini

400 g blandfärs
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 tomater
2 soltorkade tomater
1 liten klyfta rotselleri
1-2 morötter
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater från Mutti
3 msk ketchup
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl rödvin
1 tsk balsamvinäger
1 tsk paprikapulver
1 krm italiensk salladskrydda
1 tsk torkad oregano
en knivsudd curry
salt, nymalen svartpeppar, ev lite råsocker
smör eller rapsolja

Finhacka löken, vitlöken, tomaterna, soltorkade tomater och rotselleri. Hetta upp en stor stekpanna eller traktörpanna och tillsätt lite matfett. Stek grönsakerna tillsammans med tomatpurén, grönsakerna ska mjukna men ej ta färg. Tillsätt sedan köttfärsen och bryn denna i grönsaksblandningen. Slå på krossade tomater, ketchup, vin, kalvfond, vinäger och kryddor. Låt puttra på svag värme.
Sätt på pastavattnet, glöm ej att salta detta rejält!
När pastan är nästan klar, tillsätts finrivna morötter till såsen. Smaka av med mer salt och peppar och ev lite socker för att balansera syran i såsen.
Häll av pastavattnet. Slunga pastan i lite olja eller smör och tillsätt svartpeppar. Lägg upp pasta och bolognese i en djup pastatallrik. Undvik vita kläder för nu börjar slurpandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar